Opr. Dr. Hande Akbaş Gebelik şansınızı azaltmayın
HABERİ PAYLAŞ

Gebelik şansınızı azaltmayın

Çekilen rahim filminde kadının tüplerinde sorun görünüyorsa tüp bebek öncesi mutlaka laparoskopi denilen kapalı ameliyatla durumun değerlendirilmesi gerekir. Burada da problem varsa gereken önlem alınmalı. Yoksa gebelik şansınız yarı yarıya azalabilir.

Tüplerde genişleme varmış

31 yaşındayım. Tüp bebek öncesi rahim filmi çekildi. Doktorum filmin sonucuna göre tüplerimde genişleme olduğunu söyledi. Sizce ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüplerinizde rahim filminize göre sorun saptanmışsa yapılacak en doğru yaklaşım tüp bebek öncesi mutlaka laparoskopi denilen kapalı ameliyatla tüplerinizin değerlendirilmesi gerekir. Eğer filmdeki gibi gerçekten ameliyat sırasında tüplerin durumunu anlamak amacıyla verdiğimiz mavi boya geçmezse veya geçerken tüplerde belirgin şişkinlik oluyorsa o zaman o tüpün çıkarılması tercihen bağlanması gerekir. Aksi taktirde bu durumda iken yaptıracağınız tüp bebek tedavisi gebelik şansınızı yarı yarıya azaltacaktır.

Haberin Devamı

Anne olur muyum?

36 yaşındayım. Yumurta oluşması için bana iğne yapıyorlar. Eşimin sperm değerleri sorunluymuş. İki aşılama tutmadı. Tüp bebek yaptırsam mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizin yumurtalık rezervinizi ultrasonda değerlendirmeden tüp bebek ile gebelik şansınızı söylemek doğru olmaz. Ancak 35 yaşından sonra kadında yumurta rezervi de azalmaya başladığı için eşinizin problemine sizinki de eklenmeden tüp bebeğe başvurmanızı öneririm.

Ne anlama geliyor?

28 yaşındayım. Amh 5.2 ng/ml. Bu neden demek oluyor? Peki 0.85-14.24 yazıyor. Bunlar ne anlama geliyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, AMH değeriniz yumurtalık rezervinizin bir çeşit göstergesidir. İki değerinin üstünü rezerv iyi olarak kabul ederiz. Diğer 0.85 ve 14 değerleri laboratuvarın referans değerleridir.

Detaylı ultrason çekildi

22 haftalık hamileyim. 2’li ve 4’lü testlerim temiz çıktı. Dün detaylı ultrasonum vardı; “Bebeğin kalbinde parlaklık varmış, Down sendromu belirtisi olabilir” denildi. Bu durumdan endişe ediyorum. Acaba bana yardımcı olur musunuz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ultrason teknolojisinin ilerlemesiyle birlikte daha önceden göremediğimiz birçok detay artık çok daha kolay görünebilir hale geldi. Kalpteki parlaklığın ilk zamanlar dediğiniz gibi sanki down sendromunun bir belirteci olabileceği düşünülmüştü. Ve bir süre risk artırdığı kabul edilmişti.

Haberin Devamı

Ancak yıllar içinde yapılan çalışmalarla bunun tek başına olmasının hiçbir anlamının olmadığı, sağlıklı birçok bebekte de görülebildiği anlaşıldı. Bu sebeple detaylı ultrasonda tek başına kalpte parlaklık olmasının hiçbir önemi bulunmamaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder