Opr. Dr. Hande Akbaş Gebelik yolundaysa seyahate çıkılabilir
HABERİ PAYLAŞ

Gebelik yolundaysa seyahate çıkılabilir

Seyahate çıkmamın bir sakıncası var mı?

30 yaşındayım, 20 haftalık gebeyim. Gebelikte seyahat edilebilir mi, uçmanın bebekğe olumsuz etkisi olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebeliğiniz sorunsuz seyrediyorsa araba veya uçak ile seyahat edebilirsiniz. En önemlisi gideceğiniz yerde acil sağlık ünitesinin bulunmasıdır. 36 haftadan sonra doğum yaklaşmış olduğundan seyahat önerilmez. Araba ile uzun yolculuklarda 2-3 saatte bir mola vererek ayaklarda göllenmeyi engellemek için yürüyüş en doğrusudur. Uçakta uzun uçuşlarda ya koridorda sık sık yürümek veya oturduğunuz yerde bazı ayak egzersizleri yaparak dolaşımı hızlandırmak önem taşır. 28-36’ncı haftalar arasında uçmanız gerekirse o zaman mutlaka doktorunuzdan uçmanızda sakınca olmadığına dair uçuş izin kağıdı almanız gerekir, aksi taktirde uçağa alınmazsınız. 36’ncı haftadan sonra da hiçbir hava yolu uçmanıza izin vermeyecektir.

Haberin Devamı

Sürekli tekrarlıyor

Genital bölgemin dış kısmında sivilce gibi şişlik çıkıyor. İçinden kılı koparınca geçiyor, sonra tekrarlıyor. Kadın doğum uzmanı mı yoksa genel cerraha mı konuyla ilgilenir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bu durum ağda veya jilet gibi o bölge için kullandığınız temizlik malzemelerinin kıl dönmesine yol açarak kıl kökü iltihabı oluşturmasından kaynaklanır. Tekrarlamaması için lazer epilasyona gidebilirsiniz. Kıl dönmesini geçirmek içinse genel cerraha ya da dermatoloji uzmanına başvurun.

Neden adet görmedim?

20 yaşındayım ve adet görmedim. Acaba nereye başvurmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sağlıklı bir kadının 20 yaşına kadar mutlaka adet görmüş olması gerekirdi. Bunun altında genetik ya da hormonal sorunlar yatıyor olabileceğinden daha fazla beklemeksizin mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder