Opr. Dr. Hande Akbaş Gebelikte diş ağrısı çekiyorsanız...
HABERİ PAYLAŞ

Gebelikte diş ağrısı çekiyorsanız...

Haberin Devamı

Çocuk isteyen gebelikten önce sağlık taramasından geçmeli. Gebeyseniz ve dişiniz ağrıyorsa 3 ayı doldurana kadar bekleyin, sonra tedavi olun. Çünkü diş enfeksiyonu erken doğuma bile neden olabiliyor.

Çocuk istiyoruz

3 yıllık evliyim, 1 yıldır çocuk istiyoruz. 3 ay önce kadın doğum uzmanına gittim, ilaç verdi, kullandım, sonuç alamadım. Doktor “Bundan sonra rahim filmi çektiririz” demişti. Rahim filminden başka bir yol yok mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, son 1 yıldır korunmasız ilişkiye rağmen gebe kalamadıysanız artık daha fazla beklemenizi pek önermem. Önce eşinizin sperm örneği vermesini tavsiye ederim.

Bu rahim filmine göre daha kolay bir işlemdir. Ayrıca yumurtalık rezerviniz de görülmeli, en son tüplerinizi değerlendirmek için rahim filmine başvurulmalıdır.

Rahim filmi çektirdim

Kısa süre önce rahim filmi çektirdim, acaba benim için yorumlar mısınız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, infertilite yani kısırlık alanında deneyimli hekimler rapora bakmaksızın direkt rahim filmini inceler. Bazen radyolog meslektaşlarımızın geçiş gördüğü için açık olarak değerlendirdiği tüplerde biz enfeksiyon belirtileri ve buna ikincil yapısal bozukluk görebiliyoruz. Bu nedenle raporu değil, filmi görmek isterim.

Gebelik kesesi görünmüyor

Gebelik kesesi görünmeden erken evrede hcg 159’dan 416’ya çıktı. Ama progesteron 17’den 15’e indi. Bu durum nasıl yorumlamalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kanda gebelik hormonunda yükselişiniz gayet iyi. Progesterondaki ufak tefek oynamaların bir anlamı yok. Neden progesteron baktırdınız? Nasıl olsa gebe kalmışsınız, sadece bhcg yeterli olurdu. Ultrasonda, bhcg 1500 değerine ulaşmadıkça gebelik kesesi görülebilmesi mümkün değil, beklemenizi öneririm.

Dişim ağrıyor

12 haftalık hamileyim. Çürük dişim ağrı yapmaya başladı. Bunun çocuğa zararı var mı? Dişi çektireyim mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebelik planlayan hastalarıma gebe kalmadan check up’tan geçmelerini, diş dahil herhangi bir sorun varsa bu giderildikten sonra korunmayı bırakmalarını öneririm. Hamileliğinin ilk 3 ayını tamamlamış olduğunuz için korkmadan diş hekiminizin önerdiği tedaviyi yaptırın.

Tedaviyi ihmal etmeyin. Çünkü gebeliğin son aylarında diş enfeksiyonları erken doğuma bile sebep olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder