Opr. Dr. Hande Akbaş Gebelikte fazla kilo sorun yaratır
HABERİ PAYLAŞ

Gebelikte fazla kilo sorun yaratır

Tek çocuğa hamile kadınların gebelik boyunca 10-15 kilo alması idealdir. Eğer ikizlere gebeyseniz daha fazla olabilir. Unutmayın, bu rakamların üzerinde kilo almak sorunlara yol açabilir. Bu nedenle gebelikte bilinçli olup doğru beslenmek gerekir.

Kaç kilo almalıyım?

26 yaşındayım. Birkaç aya kadar çocuk düşünüyoruz. Kilo almaya çok yatkınım. Gebelikte ideal kilo alımı ne kadar olmalı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebe kadın hamile olmayan bir kadına kıyasla günde 300 kalori daha fazla almalı. Toplamda 10-15 kilo alarak gebeliği tamamlamak en ideali. İkiz veya daha fazla sayıda bebek için tabii ki kilo alımı daha fazla olmalı.

Haberin Devamı

İlacın yan etkisi mi?

Doğum kontrol hapını adetimin ilk başladığı gün kullandım. Kesintiler halinde 10 gün sürdü. Adetim 15 gün geçti. Yan etkisi mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçlarına ilk 5 gün içinde başlanabilir. Adetiniz sanırım leke şeklinde 10 gün sürdü. Yoğunluk beklemiyorum, bu da ilacın tam saatinde alınmamasından hatta unutulmasından kaynaklanır. Doğum kontrol ilaçlarının koruyuculuğu hemen başlamaz. İlk kutuda partneriniz mutlaka korunmalı. Gebelik testi yaptırın.

İlaç verdiler

23 yaşındayım. Akıntım 1 haftadır kırmızımsı bir renk aldı. Adetim yakın, doktora gittim. Ultrason ile baktı, enfeksiyon için hap verdi. Adet olmazsam tekrar kontrole gelmemi söyledi. Bu doğru bir tedavi mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doktorunuz sizden vajinal kültür alarak çıkan sonuca uygun olarak tedavi verdiyse bu doğru tedavidir. Ancak kırmızımsı akıntınız varken kültür almadan ne tür iltihap olduğunu anlamak mümkün olamaz. Doktorunuz sadece bakarak tedavi uyguladıysa bu tedavi yaklaşımı doğru değil. Adetiniz bittikten sonra tekrar gidip muayene olun.

Anne olmak istiyorum

20 haftalık ve 27 haftalık gebelik kayıplarım oldu. Sürekli kontroller sürdü. Rahim boyum ölçüldü, hep normal sınırlardaydı. Doktor kontrollerinde her şey normaldi. Bir gün süren bel ağrısı sonucu akşam doğum yaptım. Bir sonraki gebelikte nasıl bir yol izlemem gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, çok geçmiş olsun. Bahsettiğiniz kayıplar düşük değil, erken doğum sınıfına girer. Eğer rahim boyunuzla ilgili bir durum olsaydı yaklaşık 14’üncü haftalarda kayıp olması daha muhtemeldi. Sizin gebeliğiniz 27’nci haftaya kadar geldiğine göre rahminizde erken kasılmalar başlamış olması gerekir. Enfeksiyon nedenli olabileceği gibi rahminizin yapısal bozukluklarından da kaynaklanıyor olabilir. Ayırıcı tanı için öncelikle bir rahim filmi çekilmesinin doğru olacağını düşünüyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder