Opr. Dr. Hande Akbaş Gebelikte haftada 2 kere balık tüketin
HABERİ PAYLAŞ

Gebelikte haftada 2 kere balık tüketin

Gebelikte düzenli beslenmek önemli. Kafein içeren tüm içecekleri 2 bardaktan fazla tüketmeyin ve haftada en az 2 kere balık yiyin. Ama dikkat edin, cıva içerme riski en az olan orta boy balıkları seçin ve bol sıvı tüketin.

Nasıl besleneceğim?

3 haftalık hamileyim. Gebelik sırasında beslenmeyle ilgili dikkat edilmesini önerdiğiniz noktalar var mı, nelerdir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genellikle kafein içeren tüm içeceklerin (sıcak ve soğuk) toplam 2 bardaktan fazla tüketilmesini önermiyoruz. Diğer bir deyişle günde 200 mg aşılmamalı. Süt ve peynir ürünlerinin mutlaka pastörize edilmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Hafta en az 2 kez balık yemeye özen göstermeli ancak cıva içerme riski minimum olan orta boy büyüklükteki balıkları seçmelisiniz. Bol sıvı almalısınız.

Haberin Devamı

Enfeksiyon bitmiyor

30 yaşında, 11 aylık evli kadınım. İdrar yolu enfeksiyonu geçirdim. Ama tedavi görürken kullandığım antibiyotikler kaşıntı ve yanmaya neden oldu. Polikistik over denilen kistlerim var. Adet düzensizliğim oldu ama doğum kontrol hapıyla düzene girdi. Şimdi sorunum yok. Tedaviye devam etsem de düzelir gibi oluyor ama geçmiyor. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgilili okuyucum, bol sıvı tüketmenizi, mutlaka o bölgenin temizliğini önden arkaya doğru yapmanızı öneririm. Antibiyotikler enfeksiyonu giderirken vajinadaki yararlı bakterileri de öldürür. Mantar baskın gelir ve sizde olduğu gibi kaşıntıya yol açar. Mantara karşı üretilmiş birtakım hap ve kremleri kullanarak kolaylıkla kontrol altına alınabileceğinden lütfen uzmana danışın.

Polikistik over sendromu hem genetik hem de bazı çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkar ve tam olarak tedavisi yoktur. Hastanın neye yönelik şikayetleri varsa ona yönelik tedavi uygulanır. Adet düzensizliği olan hastalarda size yapıldığı gibi sıklıkla doğum kontrol ilaçları başlanarak şikayet kontrol altına alınır.

Şu anda şikayetiniz yoksa devam edebilirsiniz. Çocuk düşündüğünüzde hapı kesip bir süre bekleyin. Adet düzensizliğiniz tekrarlarsa o zaman üreme tıbbıyla uğraşan bir uzmana başvurarak yardım alabilirsiniz.

Haberin Devamı

Polikistik over teşhisi konuldu

25 yaşındayım. Aşırı sivilce ve adet düzensizliği için doktora gittim. Hormon bozukluğu çıktı. Her iki yumurtalıkta da kistler varmış, polikistik over teşhisi konuldu. Doktorum doğum kontrol hapı verdi. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, şu anda çocuk düşünmüyorsanız ve sizi ön planda en çok adet düzensizliği rahatsız ediyorsa, o zaman doktorunuz size doğru tedaviyi başlamış. Lütfen devam edin. Polikistik over sendromunda ne yazık ki hastalığı tedavi edici bir yöntem yoktur. Sadece hastalığın ortaya çıkarttığı bulguları kontrol eden tedaviler uygulanmaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder