Gebelikte HPV varsa sıkı takip edilmeli

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Bazen HPV’nin yol açtığı siğillere hamilelik sırasında da rastlanabiliyor. Gebeliğin başında bu siğillerin yakılması ve dondurulması yerine bir süre takip edilmesi daha iyi olur. Çünkü bazen kendiliğinden gerilebiliyor. Böylece anne adayı boş yere anestezi almamış oluyor.

HPV varmış

Üç aylık hamileyim ve HPV virüsüm olduğu söylendi. Vajinamın içinde küçük et parçaları var ve büyüyor. Test yaptırmak gerekir mi? Bir krem duymuştum. Onu kullansam olur mu? Doktorum “Yakabiliriz” dedi. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, HPV virüsüne bağlı olarak siğiller gelişebilir. Sizin de tarif ettiğiniz yapılar siğile benzemekte. Gebelikte bağışıklık sisteminin biraz zayıflamasıyla siğiller ortaya çıkabilir ve yayılma eğiliminde olabilir. Şu anda sadece 3 aylık hamile olduğunuzdan yakma veya dondurma işlemini bile önermem.

Öncelikle takip edilmesinde fayda olacaktır. Bazen bu siğiller kendiliğinden gerileyebilir. Aşırı yayılmadığı sürece gereksiz yere anestezi almamanız için ellenmemesinde fayda var. Gebelikte siğilleri gidermek için piyasada bulunan hiçbir ilacı kullanamazsınız. Bu ilaçların bebek üzerinde zararlı etkileri bulunmaktadır.

Riskim çok mu?

35 yaşındayım, 12 haftalık gebeyim. İkili test sonuçlarım kombine risk 1/3102, yaş riski 1/225, biyokimyasal risk 1/927. Sonuçlarımı nasıl yorumlasınız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ikili test sonucunuza göre kombine riskiniz normal sınırlarda çıkmış. Ama bu testin sadece tarama testi olduğunu asla tanı testi olmadığını aklınızdan çıkarmamanızı öneririm. Bu testin güvenirliliği eğer ense kalınlığı ölçümünde yetkin ellerde yapılmışsa yüzde 90-95’lerdedir. 16’ncı haftada dörtlü testinizi ve 22’nci haftada da detaylı ultrasonunuzu mutlaka yaptırmanızı öneririm.

Aşılamanın avantajı var mı?

31 yaşındayım, polikistik over’im var. İğne tedavisine başlayacağım. Yumurtalıklarım gelişir mi? Günlük 75 ml doz yapılacak, aşılama denenecek. Ne önerirsiniz? Aşılamanın avantajı nedir? Normal yollardan çocuğum olmaz mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over sendromu kişiden kişiye farklı bulgular verir. Bu hastalığı olan her kadında kullanılan hormon ilaçlarından alınacak cevap farklı olabilir. Yumurtalarınızın gelişip gelişmeyeceği tek başına ilaçla değil, yaşınızla, vücut kitle indeksinizle de bağlantılı olduğundan, 75IU hormon ile yumurtalarınız gelişir mi söylemek mümkün değil.

Sizi muayene eden doktorunuz bu dozu öngörmüş. Aşılama ile çiftin gebe kalma ihtimali yüzde 15-18 arasında değişir. Aşılamadan önce mutlaka rahim filmi çekilip tüplerin açık olduğundan emin olunduktan sonra bu yöntem denenmelidir.

Yazarlarımızdan

Sıradaki haber yükleniyor...
holder