Opr. Dr. Hande Akbaş Gebelikte ilaç dozu ayarlanıyor
HABERİ PAYLAŞ

Gebelikte ilaç dozu ayarlanıyor

Hamile kalanlardan mutlaka tiroid bezi fonksiyonlarını gösteren testleri istiyoruz. Tiroid hastasıysanız, normalde ilaç kullanıyorsanız bunu kadın hastalıkları ve doğum hastalıkları uzmanına söyleyin. O çıkan test sonuçlarına bakarak ilaç dozunuzda ayarlama yapacaktır.

İlaç dozumu yükselteyim mi?

26 yaşındayım. Haşimato hastasıyım, ilaç kullanıyorum, hamile olduğumu öğrendim. Doktora gitmeden ilaç dozumu yükseltmeli miyim? Randevu alıp doktora gidene kadar epey zaman geçiyor. Ne yapmamı önerirsiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebe kalanlardan istediğimiz bazı testler vardır. Bunların arasında mutlaka tiroid bezi fonksiyonlarını gösteren tetkikler de yer alır. Siz önerim, kadın hastalıkları ve doğum uzmanına giderek bebeğiniz kaç haftalık önce onu öğrenmeniz ve bu testleri yaptırmanız.

TSH 2.5’in altındaysa genellikle tiroid hastalığınız için kullandığınız ilacın dozunu pek değiştirmiyoruz. TSH bu değerin üzerindeyse de sizin kafanıza göre değil, bir uzmandan fikir alarak ilacın dozunu yükseltmeniz en doğrusu olacaktır. Tüm gebelik boyunca takip edilmesi gereken bir durum olduğundan mutlaka bir endokrinoloji uzmanı kontrolünde de olmanız gerekir.

Bu artış normal değil mi?

5. gün blast embriyo transferi oldum. Yükselme sonuçlarını size yazıyorum. Acaba yükselme normal mi yoksa her 48 saatte en az 2 kat mı artması gerekiyor? Çok tedirginim.

CEVAP

Sevgili okuyucum, ikinci kan testi ne yazık ki istenilen düzeyde artış göstermemiş. Bu iki şeyi gösteriyor olabilir. Ya gebeliğiniz sağlıksız ilerliyor ve bir süre sonra düşükle sonuçlanacak ya da dış gebelik olma ihtimali var. Bunu ancak ilerleyen günlerde söyleyebiliriz.

Ama sıkı takip altında kalmalısınız ve bhcg değerlerinizin seyrine göre tedavi şekline karar verilmeli. Bir süre sonra kan değerleriniz düşmeye başlarsa en azından herhangi bir müdahale yapılmasına gerek kalmayacaktır.

Gebeliğe engel mi?

Sol over’de 3 milimlik folikül kisti var ve prolaktin hormonum 29 çıktı. Hipofiz adenomu görüldü, 3 ve 4 mm. Doktorum ilaç verdi, yarım yarım kullanıyorum. Ayrıca folik asit de verdiler. Acaba gebeliğe engel bir durum var mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, ultrasonda folikül kisti görülmüş olması sizin yumurtladığınızı gösterir. Şu andaki prolaktin hormon düzeyleriniz gebe kalmanıza engel olmayacağı gibi ilaç kullanmayı gerektirecek kadar da yüksek değil. Hipofiz adenomlarında 10 mm’e kadar genellikle endişelenmiyoruz.

Ama düzenli olarak beyin cerrahisinin takibinde olmanız doğru olur. Özellikle gebe kaldığınızda doktorlarınızın bundan haberdar olması ve gebelikte büyüyüp büyümediğinin takip edilmesi önem taşır. Diğer ilaçlarınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder