Opr. Dr. Hande Akbaş Gebelikte sorun yaratacaksa...
HABERİ PAYLAŞ

Gebelikte sorun yaratacaksa...

Myomlar 3-4 santim kadarsa ameliyatla almıyor, sadece takip ediyoruz. Ama bebeğin tutunacağı rahim iç duvarına bası yapıyorsa işte o zaman müdahale gerekebilir. Ameliyat olmadan önce mutlaka birkaç uzmandan görüş alın...

Myomları aldırayım mı?

300 yaşındayım, 4 senedir çocuk istiyoruz, olmadı. En son tüp bebek merkezine başvurduk. Onlar ““Sizde myom var. Önce myom alınsın, sonra tüp bebek yapılır”” diyor. Myomum 3-4 santim ve rahim iç duvarına basıyormuş. Ameliyat olayım mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genellikle 3-4 santimlik myomlara müdahale etmiyoruz. Ama sizin de belirttiğiniz gibi eğer bebeğin tutunacağı rahim iç duvarına bası varsa öncesinde myomları almak daha doğru bir yaklaşım olabilir. Bu ameliyat kesinlikle çok dikkatli yapılmalıdır.

Haberin Devamı

Çünkü ameliyatta endometrium denilen rahmin iç tabakasına zarar gelmesi durumunda da içeride yapışıklıklar oluşarak hamile kalmanız daha da zorlaşabilir.

Size önerim ameliyat olmadan önce birkaç görüş daha alarak; tam olarak myom lokalizasyonu doğru mu veya ameliyat olmadan da tedaviye başlanabilir mi sormanızdır.

Gebe kalırım diye endişeliyim

32 yaşındayım, 10 aydır evli kadınım. 1 aydır adet görmüyorum. Gebelik testleri negatif çıkıyor, jinekoloğa gittim, muayene yapıldı, ultrasonla bakıldı. Kesede bir şey gözükmüyor. Doktor ilaç verdi. 5 gün kullandım, bitti. 10 gün beklememizi söyledi.

Bu 22’nci gün ama hâlâ adet görmedim. Gebe kalmaktan korkuyorum. Sizce gebelik var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kanda gebelik testi yaptırdınız ve sonuç negatif çıktıysa eğer testi çok erken yaptırmadıysanız gebe olma ihtimaliniz çok düşüktür. Adet söktürücü ilaçlardan sonra kadın en geç 7 gün içinde adet görür. Bence bir süre bekleyin. 7 gün içinde adet olmuyorsanız o zaman belki gebelik testini yenilemeniz gerekebilir. Rahim duvarı kalınlığı ölçümü de adet olup olmayacağınız konusunda yol gösterici olacaktır.

Erken menopoz mu?

38 yaşındayım. Bu ay adet görmedim. Hamile değilim. Çünkü 3 yıl önce tüp bebek yöntemiyle hamile kalmıştım. Acaba erken menopoza mı girdim?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, daha önce tüp bebek yapmak, kendi kendine gebe kalamayacağınızı göstermez. Tüp bebek yapıp sonrasında kendiliğinden gebe kalmış birçok hastam var.

Önerim gebelik testi yaptırarak hamileliği akıldan çıkarttıktan sonra menopoz ve diğer hormonal bozuklukların tanısı için bir uzmana başvurmanızdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder