Gebelikte takip edilmesi iyi olur

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Bazen HPV’nin yol açtığı siğillere hamilelikte de rastlanır. Gebeliğin başında bu siğillerin yakılıp dondurulması yerine takip edilmesi iyi olur. Çünkü siğiller kendiliğinden gerileyebilir, anne adayı da anestezi almamış olur.

Çok ağrım oluyor 24 yaşında kızım ve 10 yıldır adet görüyorum. Beş yıldır ilk gün şiddetli karın ağrılarım var, ilaç kullanıyorum. Zararı var mı? Adetim 5 gün sürüyor.

İlk 3 gün normal, diğer 2 gün çok az kanama oluyor. Bu durum anne olmamda sorun yaratır mı? Bir de adet öncesi, sonrası kahverengi lekelenme oluyor. Bunun nedeni ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genellikle 2-7 gün arasında süren adetler normal kabul edilir. Yoğunluğu da aynen sizin söylemiş olduğunuz gibi ilk günler daha fazla, daha sonra giderek azalma şeklindedir. Bu durumun gebe kalmanızla hiçbir alakası yok.

Adetlerin düzenli olması daha önemlidir. Kokusuz akıntı da normal bir kadında her zaman görülebilir ve özellikle yumurtlama dönemlerinde daha fazla artış gösterir, bu da son derece normaldir. Sizin hikayenizde sadece adetlerin şiddetli ağrılı olması ve öncesinde lekelenmeler önem taşıyor.

Bazen bu durum çikolata kisti hastalığı olan kadınlarda görülebilir. Bu nedenle size önerim bir uzmana başvurup muayene olmanızdır.

Hamileyim, HPV var

3 aylık hamileyım ve HPV virüsüm olduğu söylendi. Vajinamın içinde küçük et parçaları var ve büyüyor. Test yaptırmadım, yaptırmak gerekir mi? Bir krem duymuştum. Acaba onu kullansam olur mu? Zararlı mı? Doktorum “Yakabiliriz” dedi. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, HPV virüsüne bağlı olarak siğiller gelişebilir. Sizin de vajina içinde tarif ettiğiniz yapılar siğile benziyor. Gebelik sırasında bağışıklık sisteminin biraz zayıflamasıyla siğiller ortaya çıkabilir ve yayılma eğiliminde olabilir.

Şu anda sadece 3 aylık hamile olduğunuz için yakma veya dondurma işlemini bile önermem. Öncelikle takip edilmenizde fayda olacaktır. Bazen bu siğiller kendiliğinden gerileyebilir. Aşırı yayılmadığı sürece gereksiz yere anestezi almamanız için ellenmemesinde fayda var. Gebelik sırasında siğilleri gidermek için piyasadaki hiçbir ilacı kullanamazsınız. Bu ilaçların bebek üzerinde zararlı etkileri vardır.

Risk çok mu?

35 yaşındayım, 12 haftalık gebeyim. İkili test sonuçlarım kombine risk 1/3102, yaş riski 1/225, biyokimyasal risk 1/927. Sonuçlarımı nasıl yorumlarsınız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ikili test sonucunuza göre kombine riskiniz normal sınırlarda çıkmış. Ama bu testin sadece bir tarama testi olduğunu, asla tanı testi olmadığını aklınızdan çıkarmamanızı öneririm.

Bu testin güvenirliliği eğer ense kalınlığı ölçümünde yetkin ellerde yapılmışsa yüzde 90-95’lerdedir. 16’ncı haftada dörtlü testinizi ve 22’nci haftada ise detaylı ultrasonunuzu mutlaka yaptırmanızı öneririm.

Yazarlarımızdan

23 Haziran 2021, Çarşamba 14:42
23 Haziran 2021, Çarşamba 07:01
23 Haziran 2021, Çarşamba 07:01
Sıradaki haber yükleniyor...
holder