Opr. Dr. Hande Akbaş Gebelikte tansiyon dengede olmalı
HABERİ PAYLAŞ

Gebelikte tansiyon dengede olmalı

Gebelikte tansiyon anne ve bebeğin sağlığı için mutlaka dengede olmalı. Kadın doğum uzmanının yanında kardiyoloğunuzla da konuşmalısınız. Ayrıca tansiyon hastasıyken gebelik riskli olduğundan sürekli takipte kalın.

Menopaza girer miyim?

34 yaşındayım, evliyim. Sağ yumurtalığımda 10 santim çikolata kistim var. Sol yumurtalığım alındı. Diğer yumurtalık alınmadan çikolata kistimden kurtulma şansım yok mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, çocuğunuz yoksa bir an önce anne olmanızı öneririm. Şayet çocuğunuz varsa, o zaman ameliyatı düşünmeden ilaç tedavisine başlayın. Kistiniz epey büyük, ilaç şikayetlerinizi kontrol altına almakta işe yaramayabilir. Ameliyat gündeme gelirse, endoskopik cerrahide deneyimli hekime gitmenizi öneririm. Çünkü ameliyat yumurtlamanızın kesilmesine yol açabilir.

Haberin Devamı

Tansiyon ilacı alıyorum

28 yaşında, 4 aylık evli kadınım. Çocuk istiyorum. 2 yıldır yüksek tansiyon hastasıyım. Bu hamile kalmamda bir sorun yaratır mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebelikte tansiyon hem anne hem de bebek açısından önemli. Gebelikte kullanılabilen, bebeğe zararı olmayan tansiyon ilaçları var. Hamile kalmaya karar verince kardiyoloğunuzla konuşun. Gebelikte bebek açısından sorun yaratmayacak bir ilaca geçmeniz doğru olacaktır. Tansiyonunuz var, gebeliğiniz riskli olacağından hamilelik boyunca yakın takibiniz gerekecektir.

Tüp bebek önerdiler?

26 yaşındayım. 4 yıllık evliyim. Çocuk istiyoruz. Sağ taraftaki tüp tıkalıymış. Eşimin ilk sperm sayısı ile ikinci test arasında çok fark var. Bize tüp bebek önerdiler. Eşim ikinci sayımdan önce antibiyotik kullanmıştı. Onun etkisi olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 4 yıl uzun bir süre. Daha fazla beklemeyin. Eşinizin spermler kullandığı ilaçtan etkilenmiş olabilir. Ama onun normal olduğunu varsaysak bile ortada gebelik olmadığı için üreme tıbbı alanında uzman bir hekim tarafından kapsamlı olarak incelenmenizi öneririm.

Çalışmıyormuş

30 yaşındayım, bekarım. Cinselliği yaşamadım. Bir süredir uyksuzluk, adet düzensizliği gibi sıkıntılarım vardı. Doktora başvurdum. Hormon bozukluğu teşhisi konuldu. Bir de yumurtalıklarım çalışmıyormuş. Dışarıdan hormon veriyorlar. Ne zaman biter?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, size konulan tanı yumurtalıklarınızın çalışmaması ise buna erken menopoz diyoruz. Çok nadiren geri dönebilmekle beraber çoğunlukla kalıcı bir durum olup en az 40 yaşınıza kadar düzenli meme kontrollerinizi yaptırmak koşuluyla hormon kullanmanızı, bu sayede kemik erimesi riskini azaltmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder