Opr. Dr. Hande Akbaş Gebelikte tekrarlayabilir
HABERİ PAYLAŞ

Gebelikte tekrarlayabilir

HPV denilen virüse bağlı çıkan kondilomlar cinsel ilişki yoluyla geçiş yapıyor. Yayılabildikleri için vücutta kalmaması gerekir. Daha önce kondilomlarınız varsa gebe kaldığınızda yeniden ortaya çıkabilir. Bu durumda normal doğum yerine sezaryen daha iyi olur.

Anne olmam mümkün mü?

32 yaşındayım. Bir süre önce eşimden kondilom geçti. Tedavi gördüm, şimdi taşıyıcıyım. Ayrıca rahim ağzında bulunan et benlerini yaktırdım. Smear testimde sorun çıkmadı. Çocuk sahibi olmak istiyorum. Acaba mümkün mü?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kondilomlar HPV denilen bir virüse bağlı ortaya çıkar ve cinsel yolla geçer. Kondilomların kanserleşme özelliği yoktur. Ama yayılmaya eğilimli olduklarından çıkarılmaları gerekir. HPV’nin bazı tipleriyse rahim ağzına yerleşerek kansere neden olabileceğinden bunu ekarte edebilmek adına size vajinal smear yapılmış ve normal çıkmış.

Haberin Devamı

Bunu düzenli olarak yaptırmayı ihmal etmeyin. HPV’nin doğurganlığınız üzerine olumsuz etkisi olmayacaktır. Sadece gebelikte kondilomlar tekrar ortaya çıkabilir ve aktif lezyonların varlığında bebeğin doğum şeklinin sezaryen olması gerekir. Vajinal doğum sırasında bebeğiniz kanaldan geçerken HPV virüsünü alabilir ve soluk borusunda HPV’ye bağlı olarak kondilomlar ortaya çıkabilir ve bebeğinizde solunum sorunları görülebilir.

Çocuk istiyoruz, olmuyor

25 yaşındayım ve 5 senelik evliyim. Çocuk istiyoruz, olmuyor. Doktorum fitil verdi, enfeksiyon olduğunu söyledi. İlaç 3 gün önce bitti, bugün pembe leke geldi. Sizce neden olabilir? Daha adet günüme de var.

CEVAP

Sevgili okuyucum, 5 yıllık evli ve korunmayan bir kadının hamile kalamaması normal bir durum değildir. Mutlaka araştırılması gerekir. Doktorunuzun verdiği fitiller muhtemelen enfeksiyonunuzu yok edebilmek içindi. Ancak bunun gebe kalamamanızla ilgisi yok.

Lekelenme enfeksiyondan olabileceği gibi fitili koyarken tahriş olduğu için de gelişmiş olabilir. Devam ederse mutlaka doktorunuza danışın. Ancak çocuk için daha fazla vakit kaybetmeden üreme tıbbıyla uğraşan alanında deneyimli bir hekimle bağlantıya geçin.

Baş ağrım artıyor

27 yaşındayım. Adet dönemlerinde sadece yorgunluk oluyor. Bazen çok fazla baş ağrım ve her seferinde aşırı kanamam oluyor. Sizce neden?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, baş ağrısı, yorgunluk premenstrüal sendrom dediğimiz adet öncesi gerilim sendromunun en sık rastlanan şikayetleri. Nadiren migreni olan hastaların bu dönemde migren ataklarında sıklaşma olduğu görülebilir. Adetleriniz düzenliyse sorun olduğunu düşünmüyorum.

Kanama miktarındaki yoğunluk en baştan beri varsa sorun oluşturmaz. Ama giderek arttıysa o zaman mutlaka bir uzmana gidin. Öncelikle ultrason ile rahim ve yumurtalıklarınıza bakılmalı sonra da birtakım hormon düzeylerinizin normal olup olmadığı araştırılmalı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder