Opr. Dr. Hande Akbaş Gebelikte testleri ihmal etmeyin
HABERİ PAYLAŞ

Gebelikte testleri ihmal etmeyin

Gebelikte doktor kontrollerini aksatmayın. Ultrasona girip bebeğin yerinde olduğunu öğrenmeli, kalp atışlarını duymalısınız. Ardından 11, 13 ve 22’nci haftalarda tarama testlerini yaptırmalısınız.

Yol gösterir misiniz?

32 yaşındayım, 20 günlük hamile olduğumu öğrendim. Beni neler bekliyor, ne yapmam lazım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, önce kendinize iyi bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı seçmelisiniz. Ardından ultrasona girmelisiniz. Bebeğin rahim içinde doğru yere yerleştiğinden emin olunması ve kalp atışlarının başlamış olduğunun görülmesi gerekir. 11-13 ve 22’nci haftalar en önemli 2 kontrol vakti kabul edilir.

Haberin Devamı

İlkinde bebeğinizin ense kalınlığı ve başka birtakım ultrasonografik belirteçler bakılarak birinci trimester tarama testi uygulanır. İkincisindeyse bebeğe detaylı ultrason yapılarak anatomisi detaylı olarak incelenir. 22’nci haftadan sonra gebelik sorunsa basit kan ve idrar tetkikleri dışında başka bir teste ihtiyaç duyulmaz.

Neden kaşıntı oluyor?

26 yaşındayım, vajinamda zaman zaman kaşıntı oluyor. Çekindiğim için doktora gidip muayene olamadım. Sizce önemli bir sorun olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinadaki kaşıntılar, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan, aşırı dar kıyafetler giymeye bağlı veya spordan sonra uzun süre ıslak iç çamaşırla kalındığı için gelişen mantar enfeksiyonlarına bağlı olabilir. En iyisi duş sonrası o bölgede kaşıntınız sürüyorsa mutlaka bir doktora giderek muayene olmanızı öneririm.

Sürekli tekrarlıyor

Genital bölgemin dış kısmında sivilce gibi şişlik çıkıyor. İçinden kılı koparınca geçiyor yine tekrarlıyor. Nereye başvurmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bu durum ağda veya jilet gibi malzemelerin kıl dönmesine yol açarak kıl kökü iltihabı oluşturmasından kaynaklanır. Tekrarlamaması için lazer epilasyona gidebilirsiniz. Kıl dönmesini geçirmek içinse genel cerraha ya da dermatoloji uzmanına gitmeniz doğru olur.

Anne olmayı istiyorum

Spiralimi çıkartmama rağmen hamile kalamadım. Anne olmayı çok istiyorum. Acaba aşılama imkanı olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, spiral çıkarıldıktan sonra hamile kalamadıysanız önce rahim filmi çekilerek tüpleriniz değerlendirilir. Yumurta rezerviniz, eşinizin sperm sayısı ve tabii ki rahim filminde tüplerin normal olduğu tespit edilirse o zaman doktorunuz durumunuzu değerlendirir. Çocuk sahibi olabilmeniz için en doğru yöntemin bu olduğuna kanaat getirse o zaman elbette aşılama yapılabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder