Gebelikte yeniden çıkabilir

28 Kasım 2017, Salı 05:00
AA
HPV adlı virüse bağlı olarak çıkan kondilom yayıldığı için alınmalı. Daha önce kondilomunuz varsa gebe kaldığınızda yeniden ortaya çıkabilir. Bu durumda normal doğum yerine sezaryenin tercih edilmesi iyi olur...

Gebe kalabilir miyim?

28 yaşındayım. Bir süre önce kondilom nedeniyle tedavi gördüm. Rahim ağzındaki et benlerini yaktırdım. Smear’de sorun çıkmadı. Çocuk istiyorum, mümkün mü?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kondilomlar HPV denilen virüse bağlı ortaya çıkar ve cinsel yolla geçer. Kondilomların kanserleşme özelliği yoktur. Ama yayılmaya eğilimli olduklarından çıkarılmaları gerekir. HPV’nin bazı tipleriyse rahim ağzına yerleşerek kansere neden olabilir. Size vajinal smear yapılmış, normal çıkmış. Bunu düzenli olarak yaptırın. HPV’nin doğurganlığınız üzerine olumsuz etkisi olmaz. Sadece gebelikte kondilomlar tekrar ortaya çıkabilir ve aktif lezyonların varlığında bebeğin doğum şeklinin sezaryen olması gerekir. Vajinal doğum sırasında bebeğiniz kanaldan geçerken HPV virüsünü alabilir ve soluk borusunda HPV’ye bağlı olarak kondilomlar ortaya çıkıp bebekte solunum sorunları görülebilir.

Ne zaman doktora gideyim?

Kürtajdan sonra hamileyim, hcg değerim 174. Ben 3 haftalık mı hamileyim? Tekrar bebeğimi kaybetmek istemiyorum. Ne zaman doktora gideyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sanırım önceki bebeğiniz karnınızda öldüğü için kürtaj oldunuz. Öyleyse keşke gebe kalmadan önce araştırma yaptırsaydınız da bu gebelikte ufak da olsa aynı riski yaşamasaydınız. Size önerim 2 hafta içerisinde doktora görünmeniz ve gebeliğinizin ilk 3 ayı içinde sıkı takip edilmenizdir.

Anne olmamı etkiler mi?

Birkaç gün önce kadın doğum uzmanına gittim, ultrason ile muayene etti. Rahim arkasında 2 santimlik myom varmış. “Şu an için zararı olmaz, büyürse alırız. Sık sık kontrole geleceksin” dedi. Çocuk sahibi olmamı engeller mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 2 santimlik myomlara genellikle müdahale edilmez. Rahim arka duvarındaysa ve rahmin iç duvarına bası yapmıyorsa büyük ihtimalle bu myom yüzünden herhangi bir sorun yaşamazsınız. 3-6 ayda bir kontrole gitmeniz yeterli olacaktır. Eğer hızlı büyüme olmuyorsa hamileliğinizde bile sorun olacağını düşünmüyorum. Sadece hamilelikte hormonlara bağlı büyüyebileceğinden size önerim gebeliğinizde sıkı takip edilmenizdir.

Kişisel verilere ilişkin aydınlatma politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için Kişisel verilere ilişkin aydınlatma metnimizi inceleyebilirsiniz.