Opr. Dr. Hande Akbaş Geç kalınırsa kalıcı hasar bırakıyor
HABERİ PAYLAŞ

Geç kalınırsa kalıcı hasar bırakıyor

Cinsel yolla bulaşan klamidya çoğu kez belirti vermez. Zamanında fark edilir ve tedaviye başlanırsa kısa sürede geçer. Ama geç kalınırsa tüplere hasar vererek gebe kalmayı zorlaştırır, dış gebelik riski de artar.

Çocuğumuz olur mu?

Eşimin sperm testi sonuçlarını ve kendi testlerimi yazıyorum. Değerlendirmeniz mümkün mü?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bu sperm analizi sonucuna göre sizde başka bir sorun yoksa normal yollarla gebe kalabilirsiniz. Ama uzun süredir denemenize rağmen gebelik olmadıysa sebebin erkeğe ait faktör olduğunu düşünmüyorum. Siz detaylı araştırılmalısınız.

Haberin Devamı

Ayda 2 kez adet görüyorum

23 yaşındayım. İlk adet olduğum zaman kanama 21 gün sürdü. Çok şiddetli kanamam vardı. Şimdi de bir ayda 2 defa adet görüyorum. Kanamam çok oluyor. Acaba ciddi bir sorun olma ihtimali var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, mutlaka bir kadın doğum uzmanına muayene olmanız gerekir. Öncelikle rahmin içinde polip ve myom gibi yer kaplayıcı bir sebep var mı araştırılmalı, sonra da hormonlarınız kontrol edilmeli.

Akıntı için doktora gittim

36 yaşındayım, vajinal akıntım nedeniyle doktora gittim. Klamidyaya kapmışım. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, chlamydia cinsel yolla bulaşan enfeksiyon etkenleri arasında sık rastlanan bir mikroptur ve tedavi edilebilir. Doktorunuz bunu tespit eder etmez size gerekli ilaçları başladıysa tedaviye çok kolay yanıt veren bir mikrop olduğundan korkmayın.

Tedavi edilmediği taktirde kadının üreme organlarında kalıcı hasar yaratarak istediğiniz zaman gebe kalmanızı zorlaştırabilir. Özellikle tüplerinize hasar vererek ileride gebelik oluşsa bile bunun dış gebelik olma riskini artırır.

Chlamydia enfeksiyonu birçok insanda herhangi bir bulgu vermez. Bazen sizde yaptığı gibi kötü kokulu akıntı veya idrar yaparken yanma hissi oluşturabilir.

Kanama sonradan başlıyor

31 yaşındayım, 4 senedir adet olma günümde normal kanama gelmiyor. Onun yerine akıntı geliyor. 2-3 gün böyle devam ediyor sonra normal kanama oluyor. Bunun nedeni nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gelen akıntı şeffaf renkliyse hiç endişelenmeyin. Hormonal değişikliklerde bazen böyle durumlara rastlanabilir. Akıntı kokulu, sarı veya başka renkteyse o zaman bu bir iltihabın bulgusu olabilir.

Haberin Devamı

Yıllık jinekolojik kontrollerinizi yaptırıyor ve düzenli vajinal smear aldırıyorsanız endişelenecek bir durum olduğunu düşünmüyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder