Opr. Dr. Hande Akbaş Geç kalınırsa kalıcı hasar bırakıyor
HABERİ PAYLAŞ

Geç kalınırsa kalıcı hasar bırakıyor

Cinsel yolla bulaşan klamidya çoğu kez belirti vermiyor. Zamanında fark edilir ve tedaviye başlanırsa kısa sürede geçiyor. Ama geç kalınırsa tüplere hasar vererek gebe kalmayı zorlaştırıyor, dış gebelik riskini artırıyor.

Akıntı için doktora gittim

36 yaşındayım, akıntım nedeniyle doktora gittim. Nedeni klamidya adında bir mikropmuş. Ne yapmalı, nasıl hareket etmeliyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, chlamydia cinsel yolla bulaşan enfeksiyon etkenleri arasında sık rastlanan bir mikroptur ve tedavi edilebilir. Doktorunuz bunu tespit eder etmez, ilaçları başladıysa tedaviye çok kolay yanıt verir. Tedavi edilmediği taktirde kadının üreme organlarında kalıcı ve geri dönüşümsüz hasar yaratarak gebe kalmayı zorlaştırabilir. Tüplere hasar vererek gebelik oluşsa bile bunun dış gebelik olma riskini arttırır. Chlamydia enfeksiyonu çoğu kez bulgu vermez. Bazen sizde yaptığı gibi kötü kokulu akıntı veya idrar yaparken yanma hissi oluşturabilir.

Haberin Devamı

Dışarıdan hormon veriyorlar

32 yaşındayım, bekarım. Cinselliği yaşamadım. Uyksuzluk, adet düzensizliği için doktora gittim. Yumurtalıklarım çalışmıyormuş, dışarıdan hormon veriyorlar. Ne zaman biter?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tanı yumurtalıklarınızın çalışmaması ise buna erken menopoz diyoruz. Çok nadiren geri dönebilmekle beraber çoğunlukla kalıcıdır. En az 40 yaşınıza kadar düzenli meme kontrollerinizi yaptırmak koşuluyla hormon kullanmanızı, bu sayede kemik erimesi riskini azaltmanızı öneririm.

Doktordan çekiniyorum

25 yaşındayım, birkaç aydır akıntım var. Aynı zamanda da kaşıntı yapıyor. Doktora gitmeye çekiniyorum. Ne olur bir yol gosterin. Bu nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, akıntınızı bir uzman görmeli, gerekirse kültür almalı ve üreyen etkene yönelik tedavi vermeli. Aksi taktirde iltihabınız kronikleşir ve iyileşmesi güçleşir.

Adet görmedim

20 yaşındayım ve hâlâ adet görmedim. Bu konuda ne yapmamız gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sağlıklı bir kadın 20 yaşına kadar mutlaka adet görmesi gerekirdi. Bunun altında genetik ya da hormonal sorunlar yatıyor olabilir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanızı öneririm.

Haberin Devamı

Çocuk olur mu?

Eşimin sperm testi sonuçlarını ve testlerimi size yazıyorum. Acaba değerlendirmeniz mümkün mü?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bu sperm analizi sonucuna göre sizde başka bir sorun yoksa normal yollarla gebe kalabilirsiniz. Ama uzun süredir denemenize rağmen gebelik elde edemediyseniz sebebin erkeğe ait faktör olduğunu düşünmüyorum. Bu nedenle kadının detaylı araştırılması uygun olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder