Opr. Dr. Hande Akbaş Genetik araştırma yapılmalı
HABERİ PAYLAŞ

Genetik araştırma yapılmalı

Gebelik planlıyorsanız ve eşlerden birinin ailesinde hastalığı olan biri varsa mutlaka genetik araştırma yapılmalı. Böylece bebeğin sağlıklı doğması sağlanabilir, mutlaka genetik hastalıklar uzmanına başvurun.

Ne zaman doktora gidelim?

1 yıllık evliyim. Eşimde adet düzensizliği var ve çocuk istiyoruz. Eşimi ne zaman doktora götüreyim? Adetin kaçıncı günü gidilmeli?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ilk defa kontrole giderken eşinizin adetinin kaçıncı gününde olduğunun bir önemi yoktur. Yapılması gereken çift olarak üreme tıbbı alanında deneyimli bir uzmana başvurmak ve öncelikle 1 yıldır ne sebeple çocuk sahibi olamadığınızın araştırmasını yaptırmaktır. Bunda tespit edilecek sonuca göre, eğer daha ileri bir tedavi yöntemine karar verilirse (aşılama, tüp bebek) tedaviye başlarken adetin 2’nci veya 3’üncü günü başvurmak önem taşır.

Haberin Devamı

Çaresi var mı?

Bir çocuk sahibiyiz, ikinciyi istiyoruz. İlk çocuk sağlıklı. 37 yaşındayım, karım da 35 yaşında. Eşimin yüzde 90 engelli iki kardeşi var. İkinci çocuğun engelli olma riski var mı? Varsa bunu hamile kalmadan önce öğrenebilir miyiz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bu sorunuza net cevap vermek için öncelikle eşinizin kardeşlerindeki hastalığın genetik tanısının yapılmış olması gerekir. Ardından eşiniz bu hastalığı taşıyıcı mı yoksa sağlıklı mı anlaşılır ve çocuklarınızda görülme riski var mı belirlenir. Bunun için bir genetik hastalıklar uzmanına başvurarak bilgi alın.

Gebe kalmak istersem?

27 yaşında, 1 yıllık evliyim. 5 haftalık hamileyim. Ama bu çocuğu dünyaya getirmek istemiyorum. Kürtaj dışında bir yöntem var mı? Kürtaj olursam ve birkaç yıl sonra gebe kalmak istersem büyük bir sorunla karşılaşır mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, her cerrahi işlemin komplikasyon riski vardır. Kürtaj da bir tür cerrahi işlem olduğundan riskleri bulunur. Ancak deneyimli ellerde yapıldığında bu risk minimale inecektir. Yurt dışında erken gebelikleri medikal yolla yani ilaç kullanarak da düşürmek mümkün ama kötü kullanımın olmaması sebebiyle ülkemizde bu tür ilaçların satışı yasaklanmıştır. Dolayısıyla kürtaj olmak dışında bir seçeneğiniz yoktur.

Haberin Devamı

Spiralim var

37 yaşındayım. 10 yıllık spiral taktırmıştım. Ama 15 yıl oldu, duruyor. Her yıl doktor kontrolüne gidiyorum. Doktorum çıkartmaktan yana değil. Siz ne dersiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, spirallerin bilimsel ömrü 5 yıl olup bundan daha uzun kullanılmaları istenmeyen gebelik ve adet düzensizliklerine neden olabilir. Ayrıca bu kadar uzun süreli yapılmadığı için spiralin fiziki yapısında da yıllar içinde değişiklikler olup çıkarılmak istendiğinde ipinin bulunamaması, kopması veya spiralin rahmin iç duvarına gömülmesi gibi sorunlar çıkar. Bu nedenlerle ameliyat olmanız bile gerekebilir. Size önerim bir an önce eski spiralinizi çektirip yerine yenisinin takılmasını sağlayın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder