Opr. Dr. Hande Akbaş Genetik arastırma yapılması gerekir
HABERİ PAYLAŞ

Genetik arastırma yapılması gerekir

Haberin Devamı

Gebelik planlıyorsanız ve eşlerden birinin ailesinde hastalığı olan biri varsa önlem olarak genetik araştırma yapılmalı. Böylece yeni bebeğin sağlıklı doğması sağlanabilir, mutlaka genetik hastalıklar uzmanına başvurun

Adetin kaçıncı günü doktora gidelim?

1 yıllık evliyim. Eşimde adet düzensizliği var ve çocuk sahibi olmak istiyoruz. Adetin kaçıncı günü doktora gitmek gerekiyor?

CEVAP Sevgili okuyucum, ilk defa kontrole giderken eşinizin adetinin kaçıncı gününde olduğunun önemi yok. Yapılması gereken çift olarak üreme tıbbı alanında deneyimli bir uzmana başvurmak ve 1 yıldır ne sebeple çocuk sahibi olamadığınızı araştırtmaktır. Daha ileri bir tedaviye karar verilirse (aşılama, tüp bebek) tedaviye başlarken adetin 2 veya 3’üncü günü başvurmak önem taşır.

Eşimin engelli kardeşleri var

Bir çocuk sahibiyiz, ikinci çocuğu istiyoruz. İlk çocuğumuz sağlıklı. 37 yaşındayım, karım da 35 yaşında. Eşimin yüzde 90 engelli iki kardeşi var. Biz akraba değiliz. İkinci çocuğumuzun engelli olma riski var mı? Bunu gebelikten önce öğrenebilir miyiz?

CEVAP Sevgili okuyucum, bu sorunuza net cevap verebilmem için öncelikle eşinizin kardeşlerindeki hastalığın genetik tanısının yapılmış olması gerekir. Ardından eşiniz bu hastalığı taşıyıcı mı yoksa sağlıklı mı anlaşılır ve çocuklarınızda görülme riski var mı ortaya çıkar. Bunun için bir genetik hastalıklar uzmanına başvurarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

Kan sulandırıcı kullanayım mı?

İlk gebeliğim 10’uncu haftada kalp atışları durduğu için sonlandırıldı. İkinci gebeliğimden sağlıklı bir çocuğum var ve doktorum bu süre içinde bana kan sulandırcı kullandırdı. Şimdi tekrar hamileyim. Şimdiki doktorum kan sulandırıcı kullanmama gerek olmadığını söyledi. Kafam karıştı. Bu konuda net bir bilgi yok mu?

CEVAP Sevgili okuyucum, toplumun tümünden trombofili paneli istense yaklaşık yarısında MTHFR geninde heterozigotluk tespit edilecektir. Bunun için herhangi bir kan sulandırıcı kullanmanıza gerek yoktu. Ama sizde bu gende homozigot bozukluk ve 1 gebelik kaybı eşlik ettiğinden ben de gebeliğiniz boyunca kan sulandırıcı düşük molekül ağırlıklı heparin iğnelerinden kullanmanızın faydalı olacağı görüşündeyim. Bu konuda doktorlar arasında değişik görüşler mevcut. Özellikle de gerekmeyen hastalara bile bu iğnenin fazladan kullanması gibi tıbbi olmayan bir yaklaşım var. Ama sizin durumunuz tıbbi olarak da endikasyon bulunduğundan kullanmanız doğru olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder