Opr. Dr. Hande Akbaş Gereken sıklıkta test yaptırın
HABERİ PAYLAŞ

Gereken sıklıkta test yaptırın

Haberin Devamı

Tüp bebek tedavisi yaptıran kadınların gebelik testi için sabırlı olması şart. Çünkü vaktinden önce yapılanlar yanıltıcı olabiliyor. Doktorun size önerdiği zaman testi yaptırın ve gereken sıklıkta tekrarlatın...

Gebelik testi yaptırdım

Tüp bebek yaptırdım, transferin 4’üncü günü gebelik testi yaptırdım. HCG 46.95 çıktı. Ertesi gün yine yaptırdım, 42.5 çıktı. Bu normal mi? Yardımcı olur musunuz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebelik testi yaptırmak için acele etmişsiniz. Genellikle transferden 10-12 gün sonra testin yapılmasını öneririz. Keza çatlatma iğnesine bağlı olarak erken bakılan testlerde ne yazık ki yalancı pozitif sonuçlar çıkabilir. Size önerim transferden sonra önerilen zamanda testi tekrar ettirmeniz o zamana kadar artık baktırmamanız olacaktır.

Sorun yokmuş

32 yaşındayım. 4 yıllık evliyim, çocuğumuz olmuyor. Testler yapıldı, problem yok. Eşimin tahlillerine ürolog baktı “Sorun yok” dedi. Son gittiğim doktor eşimin sperm tahlilinde sorun olduğunu söyledi. Acaba bana yol gösterir misiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sperm değerleri normal olsa bile 4 yıldır çocuk istemenize rağmen olmadıysa detaylı araştırma yapılması gerekir. Bazen sebebi açıklanamayan kısırlık söz konusu olabilir. Bir de sperm analizi deneyim gerektiren bir tetkik olduğundan bunu tüp bebek bölümü olan bir yerde eşinizin tekrar etmesini öneririm. Normal çıksa bile mutlaka sürenin 4 yıl olması nedeniyle üreme tıbbıyla uğraşan bir kadın doğum uzmanının fikrini alın.

Kanamam oluyor

30 yaşındayım. 3 yıldan beri doğum kontrol hapı kullanıyorum. Bu süre içinde adet dönemleri dışında yoğun siyah kanamalar oluyor. Acaba neden?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçlarının en sık görülen yan etkileri arasında adet dönemleri arasında koyu kahve-siyah renkli lekelenmeler yer alır. Bu genellikle ilaca bağlı olabildiğinden sizi rahatsız ederse başka bir ilaca geçmekle bulgular kaybolacaktır.

Bazen başlanan doğum kontrol ilacı düşük dozda olduğunda da bu yan etkiler ortaya çıkabilir. Doktorunuza danışarak belki bir üst doz ilaca geçmeniz bu şikayetinizi ortadan kaldırır. Nadiren ilacın vaktinde alınmaması, unutulması durumlarında lekelenme başlayabilir. Size önerim doğum kontrol ilaçlarının saatlerine özen göstermeniz ve unutmadan almaya çalışmanızdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder