Opr. Dr. Hande Akbaş Gereksiz müdahale sorunu büyütür
HABERİ PAYLAŞ

Gereksiz müdahale sorunu büyütür

Rahim ağzındaki yara sonucu iyi değerlendirilmeli. Çünkü gereksiz operasyonlar gebe kalmayı zorlaştırıyor. Yara görüntüsü çoğu kez enfeksiyon sebebiyle ortaya çıkıyor. Bu nedenle smear yaptırın, duruma bakılsın.

Yaranın tedavisi şart mı?

Hamile kalamıyorum ve çok akıntım var diye kadın doğuma gittim. Bana yaram olduğunu söyledi. Gebelikten önce yaranın tedavi edilmesi gerektiğini söyledi. Bu yaranın tedavi edilmesi mi gerekiyor ve hangi yöntem uygulanmalı? Tedaviden sonra yara tekrar oluşur mu?

CEVAP

Haberin Devamı

Sevgili okuyucum, ilişki sonrası kanama yoksa ve smear sonucunuz normalse ben hiçbir hastamın rahim ağzına müdahalede bulunmuyorum. Bulunulmasını da önermiyorum. Doktorunuzun yara dediği eğer smeariniz normalse en sık vajinal enfeksiyonlar neticesinde oluşur. Enfeksiyonun giderilmesiyle de bu durum kendiliğinden düzelir.

Enfeksiyon devam ettiği sürece rahim ağzınıza ne müdahalede bulunulursa bulunulsun erozyon (yara) tekrar oluşacaktır. Rahim ağzınızdaki bu durum gebe kalmanıza engel olmadığı gibi gereksiz müdahale gebe kalmanıza engel olabilir.

Anne olur muyum?

24 yaşındayım, 1.5 yıllık evliyim. Evlendiğimden beri adet düzensizliğim var. 2016’da over kist için açık ameliyat oldum. Ameliyattan 2 gün sonra kanamam oldu. Sonuçlara göre kist iyi huylu çıktı. Adet göremiyorum. Korunmuyoruz ama bebeğimiz olmuyor. Ne olur bize yardım edin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğurganlığı etkilememesi açısından yumurtalık kistlerinin cerrahi müdahalesinin mümkün oldukça kapalı yapılması taraftarıyım. Ne yazık ki açık cerrahilerde karın içinde yapışıklıklar oluşarak ve yumurtalıktan alınan dokunun büyüklüğüne bağlı yumurta rezervi azaldığından, ileride gebe kalınmasını zorlaşabiliyor. Sizin adet düzensizliğiniz ameliyattan önce de varmış.

Bu durum bana öncelikle hormonal sıkıntıları düşündürdü. Üzerine yumurtalıklarınıza yapılan ameliyat da eklendiği için mutlaka bir uzmana başvurarak yumurtalık rezervinizi ultrason ve bazı hormon testleriyle değerlendirtmenizi öneririm.

Ertesi gün hapı aldım

Korunmasız ilişkiden 30 saat sonra ertesi gün hapı aldım. Yirmi gün geçti ama adet belirtisi yok. Bir yaşında bir oğlum var, emziriyorum. Kan tahlili de verdim, gebelik testi negatif çıktı. Benim sorunum nedir?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, ertesi gün hapları bazen erken adet görme ya da adette gecikmelere neden olabilir. Nadiren de gebeliği engellemez ve hapa rağmen kadın hamile kalabilir. Kanda gebelik testi yapıldıysa ve gebe çıkmadıysanız gecikme açısından doktora gidip bir ultrasona girip rahim ve yumurtalıklarınıza baktırmanızda fayda olacağı düşüncesindeyim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder