Opr. Dr. Hande Akbaş Gereksiz müdahale sorunu büyütür
HABERİ PAYLAŞ

Gereksiz müdahale sorunu büyütür

Rahim ağzındaki yara iyi incelenmeli. Bu konuda yapılan gereksiz operasyonlar bazen gebe kalmayı bile zorlaştırıyor. Yara çoğu zaman enfeksiyon sebebiyle ortaya çıkıyor. Bu nedenle smear yaptırın ve duruma bakılsın

[[HAFTAYA]]

Yaranın tedavisi şart mı?

Hamile kalamıyorum ve çok akıntım var diye kadın doğuma gittim. Bana yaram olduğunu söyledi. Gebelikten önce yaranın tedavi edilmesi gerektiğini anlattı. Sizin tavsiyeleriniz benim için çok önemli. Mutlaka bu yaranın tedavi edilmesi mi gerekiyor ve hangi yöntem uygulanmalı? Tedaviden sonra yara tekrardan oluşur mu?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, ilişki sonrası kanama yaşamıyorsanız ve vajinal smear sonucunuz normalse ben hiçbir hastamın rahim ağzına müdahalede bulunmuyorum. Ayrıca bulunulmasını da önermiyorum. Doktorunuzun yara dediği enfeksiyon eğer smeariniz normalse en sık vajinal enfeksiyonlar neticesinde oluşur. Enfeksiyonun tedavisiyle de bu durum kendiliğinden düzelecektir. Enfeksiyon devam ettiği sürece sizin rahim ağzınıza ne müdahalede bulunulursa bulunulsun erozyon (yara) tekrar oluşacaktır. Rahim ağzınızdaki bu durum gebe kalmanıza engel olmadığı gibi gereksiz yapılan bir müdahale ileride gebe kalmanıza engel olabilir.

Anne olur muyum?

24 yaşındayım, 1.5 yıllık evliyim. Adet düzensizliğim var. Over kist için açık ameliyat oldum. Ameliyattan 2 gün sonra kanamam vardı. Kist iyi huylu çıktı. Ben yine adet göremiyorum ve çocuk istiyoruz. Yardım edin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğurganlığı etkilememesi açısından yumurtalık kistlerinin cerrahi müdahalesinin mümkün oldukça kapalı yapılması taraftarıyım. Maalesef açık cerrahilerde karın içinde yapışıklıklar oluşarak ve yumurtalıktan alınan dokunun büyüklüğüne bağlı yumurta rezervi azaldığından, ileride gebe kalınmasını zorlaşabiliyor. Adet düzensizliğiniz ameliyattan önce de varmış. Bu durum bana hormonal sıkıntıları düşündürdü. Üzerine yumurtalıklarınıza yapılan ameliyat da eklendiği için bir uzmana başvurarak yumurtalık rezervinizi ultrason ve bazı hormon testleriyle değerlendirtmenizi öneririm.

Haberin Devamı

İlaç kullanıyorum ama...

1 yıldır evliyim, 2 aydır yumurtlamayı arttıran bir ilaç kullanıyorum. Eşimde de, bende de sorun görünmüyor. Ne yapmamız gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, uzun süredir kullandığınız bu ilaçla sonuç alamadıysanız bu konuda uzman birine başvurun. Her şeyin yeterince iyi araştırılıp araştırılmadığından emin olun. Halen bir sebep bulunamaması durumunda o zaman aşılama, tüp bebek gibi daha sonraki aşamalara geçmenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder