Opr. Dr. Hande Akbaş Gerektiği şekilde kullanmazsanız...
HABERİ PAYLAŞ

Gerektiği şekilde kullanmazsanız...

Haberin Devamı

Doğum kontrol haplarını doktorun önerdiği şekliyle kullanmak çok önemli. Eğer ilacı size tarif edildiği gibi içmezseniz koruyuculuk oranı düşer ve adet düzeninizi bozabilir...

Kıllanma ve sivilce çok

18 yaşındayım ama aşırı kıllanma ve sivilcelenmeden şikayetçiyim. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kıllanma ve sivilcelenmenin altında hormonal sebepler yatıyor olabilir. Bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalı, muayene olmalı ve bazı kan testleri yaptırmalısınız. Bunlar sonucunda bir etken bulunursa şikayetlerinizi kontrol altına alabilecek bir sürü ilaç var, üzülmeyin. Nadiren kıllanma genetik sebeplerden kaynaklanabilir. O zaman da lazer epilasyon gibi yollara başvurabilirsiniz. Günümüzde her şeyin bir çaresi mevcut, boşuna endişelenmeyin.

Hamile olma ihtimalim var mı?

8 aydır doğum kontrol hapı kullanıyorum. Son hapım bittiğinde 7 gün ara verdim ve adet gördüm. Ama sonra 17 gün hapı hiç kullanmadım. Şimdi hapı 10 gündür kullanıyorum, ilişkiye girdim. Acaba ben korundum mu? Gebe kalma ihtimalim var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçları tarif edildiği şekilde kullanılmadığı sürece koruyuculuk oranı düşer ve adet düzeninizi bozar. Yaklaşık 10 gün ara verip başlamanız nedeniyle yumurtlama zamanına çok az kala ilacı yeniden içtiğinizden korunmasız ilişki yaşadıysanız gebelik oluşmuş olabilir. Dolayısıyla bu ay adetinizde gecikme olursa mutlaka kanda gebelik testi yaptırın ve bundan sonra ilacınızı daha düzeni kullanın.

Adet görmem gerekiyordu ama...

1 yıldır ilişkiye giriyorum ve bekarım. İlişkide prezervatif kullandık. En son adet tarihim 5 Ocak. Yeniden adet görmem gerekirken olmadı. Acaba hamile olma ihtimalim nedir? Çok fazla stres içindeyim, bu yüzden de olmama ihtimali var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, normal koşullarda adetleriniz çok düzenliyse ve bu ay olamadıysanız 1-2 gün daha bekleyin. Adet başlamazsa mutlaka kanda bir gebelik hormonu baktırın lütfen. Prezervatifi biz korunma yönteminden çok cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için önermekteyiz. Prezervatifte yırtık olmasa bile takılmadan hemen öncesinde menide olan birtakım spermler yoluyla da hamilelik gerçekleşebileceğinden eğer her ay bu kadar strese girmek istemiyorsanız o zaman güvenirliği daha yüksek olan başka bir korunma yöntemine geçebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder