Opr. Dr. Hande Akbaş Hamile kalmadan myomlara baktırın
HABERİ PAYLAŞ

Hamile kalmadan myomlara baktırın

İlaç veremediler

23 yaşındayım ve 4 yıldır kötü kokulu akıntım var. Vajinit tanısı konuldu. 1.5 yıl ilaç tedavisi gördüm, geçmedi. Doktor fitil vereceğini söyledi ama bakireyim diye vermediler. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 4 yıl bir enfeksiyon için uzun bir süre, kaldı ki bakirelerde bu tür enfeksiyonlar daha nadir görülür. Bakirelerde vajinal enfeksiyonların kaynağı makat bölgesindeki bakterilerin bu bölgeye taşınmasıdır. Önerim akıntınızdan kültür aldırmanız. Kronik enfeksiyonlarda zorluk bakterilerin birçok antibiyotiğe karşı direnç geliştirmesidir. Kültürde hangi bakteri ürerse ve hangi antibiyotiğe karşı duyarlıysa ona göre tedavi yapılmalı. Gerekirse hap yerine enjeksiyon formları denenebilir. Bakire olduğunuz için fitil kullanamazsınız.

Haberin Devamı

Myomları aldırayım mı?

30 yaşındayım, 4 senedir çocuk istiyoruz, olmadı. Son merkez “Sizde myom var. Önce alınsın sonra tüp bebek” diyor. Myomum 3-4 santim ve rahim iç duvarına basıyormuş. Ameliyat olayım mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 3-4 santimlik myomlara müdahale etmiyoruz. Ama bebeğin tutunacağı rahim iç duvarına bası varsa myomları almak doğru olabilir. Bu ameliyat çok dikkatli yapılmalı. Çünkü ameliyatta rahmin iç tabakasına zarar gelirse, içeride yapışıklıklar oluşarak hamile kalmanız zorlaşabilir. Size önerim ameliyat olmadan önce birkaç görüş daha almanız.

Ameliyat gerekir mi?

22 yaşında kızım, meme uçlarım yok. Çocuğum olursa onu emzirebilir miyim? Ameliyat olmam gerekir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizin durumunuzda anne olan birçok kadın var. Plastik cerrahlar bu işi operasyonla çözebilir. Ya da silikondan yapılmış meme başlarıyla bebeğinizi emzirebilirsiniz.

Hormon testi yapılacak

27 yaşındayım. 5 yıllık evliyim ve 1 çocuk annesiyim. 5 aydır sancılı ara kanamalarım var. Ayrıca memelerde hassasiyet yaşıyorum. Smear testi yapıldı, temiz. Hormon testi yapılacak, o da temiz çıkarsa parça alınacakmış. Ne dersiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizin yaşınızda düzensiz ara kanamaların en sık nedeni smear normalse hormonal düzensizliklere ya da rahim içinde polip gibi et parçası benzeri yapıların bulunmasına bağlıdır. Memedeki hassasiyet hormonal etkiye bağlı olarak adet öncesi dönemlerde görülebilir. Bazen kistik meme yapıları da ağrı ve duyarlılığa neden olabildiğinden size bu konudaki önerim adet bitiminizde meme ultrasonu yaptırmanızdır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder