Hamile kalmak için 5-6 ay bekleyin

03 Temmuz 2017, Pazartesi 05:00
AA
Myom ameliyatından sonra hemen gebelik önermiyoruz. Çünkü gebelikte rahim büyüyor, myom çıkarılırken dikiş atılmış bölgelerde ayrılma oluyor. Bu da anne ve bebeğin sağlığını riske atıyor. Operasyondan 5-6 ay sonra hamilelik planlayın.

Adetim düzensizleşti

27 yaşındayım. 2 ay içinde 3 kere kanamam oldu. Son ikisi düzensizdi. Nişanlımla 1 yıldır ilişkiye giriyoruz. En son adetimin son günü ilişkiye girdik. Ondan sonra 2 kere düzensiz oldu. Sizce neden böyle bir sorun oluyor? Kist olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, düzensiz adet kanamalarının birçok nedeni olabilir. Sebebin bulunması için bir kadın doğum uzmanına başvurarak muayene olmalısınız. Sizden vajinal smear alınmalı, ultrason ile rahim ve yumurtalıklarınıza bakılmalıdır. Gebelik, rahimde myom, polip, yumurtalıklarda kist mutlaka ekarte edilmelidir. Tüm bunlarla açıklanacak bir neden saptanamaması durumunda o zaman kanda bir takım hormonlara bakılarak diğer sistemlerin de sağlıklı çalıştığından emin olunmalıdır.

Gittikçe artıyor

28 yaşındayım. Cinsel organımın çevresinde, mercimek büyüklüğünde yuvarlak kabartılar var. Bu durum 6 ay önce başladı ve gittikçe artıyor. Sizce bu kabartılar nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bu yapılar kıl kökü iltihabı ya da kıl dönmesinden siğillere kadar birçok lezyon olabileceği için bir an önce bir kadın doğum uzmanına başvurun. Vakit kaybetmeden bu yapıları göstermeli ve gerekirse biyopsi aldırtarak kesin tanı konulmasını sağlamalısınız. Gidecek arttığı için korkmak yerine gerekli önlemlerin alınabilmesi için daha fazla beklemenizi önermem.

Çocuğum olmazsa diye korkuyorum

36 yaşındayım. 3 ay önce rahmimden 5 adet myom alındı. 2 yıldır evliyim. Artık çocuk istiyoruz ama doktorum korunmam gerektiğini söyledi. Yaşımdan dolayı çocuğum olmazsa diye korkuyorum. Ne olur bana yol gösterin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, myom ameliyatlarından sonra genellikle 5-6 ay rahminiz tamamen iyileşene kadar gebe kalmanızı önermiyoruz. Aksi taktirde gebelik sırasında rahminizin büyümesiyle, myom çıkarılırken dikiş atılmış, zayıflamış bölgelerden ayrılma meydana gelerek hem bebeğiniz hem de sizin açınızdan hayati risk meydana gelir. Yaşınız itibariyle çok beklemenizi önermem. 5-6 ay dolar dolmaz 6 ay kadar kendi kendinize deneyin. Olmazsa uzman bir doktora başvurun.

Kişisel verilere ilişkin aydınlatma politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için Kişisel verilere ilişkin aydınlatma metnimizi inceleyebilirsiniz.