Opr. Dr. Hande Akbaş Çikolata kistleri hamile kalmakta sorun çıkarabilir
HABERİ PAYLAŞ

Çikolata kistleri hamile kalmakta sorun çıkarabilir

Polikistik over sendromlu kadınların gebe kalması bazen sorun oluyor. Ama yumurtalık rezervleri iyi olduğundan küçük yardımla bebek sahibi oluyorlar. Korunmuyorsanız, adetleriniz düzensizse vakit kaybetmeden doktora gitmelisiniz.

Yumurtalıkta kist varmış

33 yaşındayım. 2 yıllık evli kadınım. 6 aylıkken düşük yaptım, 2 yıldır çocuk istiyoruz. Yumurtalık kistim varmış. İlaçları kullanmak istemiyorum. Kist kısırlığa yol açar mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtalık kistinizin cinsinin ne olduğunu bilmeden kısırlık etkeni olup olmadığını söyleyebilmem mümkün değil. Folikül kistleri kısırlık yapmazken, çikolata kistleri kısırlığa neden olabilir. Dolayısıyla kisti görmek gerekir. Ayrıca 2 yıldır istemenize rağmen hamile kalamamışsınız. Bir de 6 aylık düşüğünüz var.

Haberin Devamı

Daha fazla kendi kendinize denemeden önce üreme tıbbı alanında bir uzmanın görüşünü alın. Her ikisinin de nedenini araştırtın. Biz kadınların biyolojik bir yaşı var. Beklerken bir de yumurta rezerviniz azalırsa bu sefer seçenekleriniz azalır.

Anne olur muyum?

26 yaşındayım. Adet düzensizliği nedeniyle doktora gittim. Ultrasonda kist yok ama doktor yumurtalığımda küçük lekeler gördüğünü söyledi. İlaç verdi, 3 ay içecekmişim. Adetlerim düzene girmeyebilirmiş. Hayat boyu ilacı içecekmişim. Yakında evleneceğim. Çocuğum olur mu? Başka tedavi görmem gerekiyor mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doktorunuzun size ultrasonda yumurtalıklarda küçük lekelenmeler olarak ifade ettiği şey büyük ihtimalle 1 santimden ufak kistik oluşumlar. Bu polikistik over sendromunda karşımıza çıkan bir ultrason bulgusu. Yaşınız genç ve hemen bebek düşünmediğiniz için doktorunuz size adetlerinizi düzene sokabilmek amacıyla doğum kontrol ilacı vermiş.

Bu ilacı 1-1.5 yıl için. Korunmayı bıraktıktan sonra adetlerde düzensizlik sürerse o zaman yumurtlamayla ilgili sorununuz olabileceğinden gebe kalmak için yardımımıza ihtiyacınız olabilir. Polikistik over sendromlu hastaların yumurtalık rezervleri iyi olduğundan moleküler düzeyde başka bir sorun yoksa yardımcı üreme teknikleriyle çok kolay hamile kalabilirler.

Haberin Devamı

Adetin kaçıncı günü test yapılmalı?

36 yaşında kadınım. AMH testi yaptırmak istiyorum. Acaba adetin kaçıncı günü doktora gitmeliyim? Bir de her ay adet görmek, kadının her ay yumurtladığının göstergesi mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, AMH testi adet döneminin herhangi bir zamanında yapılabilir. Aç veya tok olmak fark etmez. Genellikle 1.5’in üstünde olması bize kadının yumurtalık rezervinin iyi olduğunu gösterir.

Ancak yine de bizim en çok güvendiğimiz rezervi gösteren yöntem ultrasonda yumurtalıklardaki antral folikül denilen taslak yumurta sayısıdır. Bunu da deneyimli bir göz çok rahat anlayabilir hatta AMH testine bile gerek kalmaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder