Opr. Dr. Hande Akbaş Hamile kalmanıza engel değil
HABERİ PAYLAŞ

Hamile kalmanıza engel değil

Genital bölgede çıkan uçuklar cinsel yolla bulaşır. Uçuk aktifken ilişkiye girecekseniz mutlaka prezervatifle korunun. Gebe kalmaya engel olmayan bu oluşumlar varsa normal doğum yerine sezaryen tercih edilmeli.

Anne olmak istiyorum

26 yaşındayım ve 2 sene önce evlendim. Evlenmeden 2.5 sene önce prolaktin hormonu tedavisi gördüm. Tedavim bitti, hormonlarım düzene girdi. Eşimle haftada 3 defa beraber olmamıza rağmen hamile kalamıyorum?

CEVAP

Sevgili okuyucum, haftada 3 kere düzenli ilişkiye girmenize rağmen 2 yıldır hamile kalamadıysanız daha fazla vakit kaybetmeden bu alanda uzman bir hekime başvurarak gerekli tüm tetkiklerinizi yaptırmaya başlamalısınız.

Haberin Devamı

Şu anda yaşınız genç olduğu için yumurta rezerviniz ve eşinizin sperm sayısı iyiyse en azından yardımcı üreme tetkiklerine başvurarak gebe kalma şansınız arttırılır. Prolaktin yüksekliğinin tek başına neden olduğunu düşünmüyorum.

Antibiyotik engel mi?

2 yıllık evliyim. Eşim 7 ay önce varikosel ameliyatı oldu ama değerleri çok iyi sayılmaz. Çocuk istediğimiz için adetimin 14 ve 16’ncı günleri ilişkiye girdik. 20’lik dişimin çekilmesi gerekti. Diş ameliyatı nedeniyle antibiyotik kullanmaya başladım. İlaçtan sonra iç çamaşırımda kahverengi ve az akıntı olduğunu fark ettim. Nedeni nedir? Antibiyotik gebeliğe engel mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, antibiyotikler gebe kalmaya engel olmaz. Ama gebelerde ya da gebelik planlayan kadınlarda kullanmasında sakınca olmayan antibiyotiklerin içilmesi, bebeğin etkilenmemesi açısından büyük önem taşımaktadır. Zaten siz bu drumunuzu zaten diş hekiminize belirtmişsinizdir. Lekelenmenizin ilaçtan kaynaklandığını düşünmüyorum. Bu nedenle muayene olmalısınız ve nedeni araştırılmalı.

Uçuk sorun yaratır mı?

26 yaşında kadınım. Genital uçuk cinsel hayatı olumuz etkiler mi? Gebeliğe engel mi? İnsan hayatı için çok tehlikeli mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genital bölgedeki uçuklara neden olan virüs cinsel yolla bulaşır. Kondom kullanılması ve aktif lezyon varken ilişkiye girilmemesi bulaşma olasılığını azaltır. Gebeliğe engel değildir. Ama gebelik sırasında aktif lezyonlar varsa normal doğum yerine sezaryenle doğum tercih edilmelidir.

Haberin Devamı

Sanki rahim elime geliyor

51 yaşındayım. Düzenli adet görüyorum. Beş normal doğumum var. Tuvalete oturduğumda elime rahim geliyormuş gibi hissediyorum. Ne yapayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ne yazık ki geçirmiş olduğunuz doğum travmalarına ve yaşınıza bağlı olarak pelvik bağ dokusunun zayıflamasıyla rahminiz sarkmaya başlamış gibi duruyor. En doğru yaklaşım rahminizin alınmasıdır. Aksi taktirde zamanla daha da aşağı inecek ve yara oluşacaktır.

Menopoza girmemişsiniz ve anladığım kadarıyla tamamen dışarı çıkmamış. Dilerseniz ameliyatı menopoza girince yaptırabilir ve ameliyatta hem rahim hem de yumurtalıklarınızı aldırtıp kadın hastalıklarıyla ilgili oluşabilecek sorunlardan kurtulursunuz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder