Opr. Dr. Hande Akbaş Hamile kalmayı 5-6 ay kadar erteleyin
HABERİ PAYLAŞ

Hamile kalmayı 5-6 ay kadar erteleyin

Myom ameliyatından sonra kadının gebe kalmasını önermiyoruz. Çünkü gebelikte rahim büyüyor, myom çıkarılırken dikiş atılmış bölgeler ayrılıyor. Bu da anne-bebeği riske atıyor. Operasyondan 5-6 ay sonra gebeliği düşünün.

Hemen çocuk istiyorum

39 yaşındayım, 1 yıldır evliyim. Üç ay önce rahmimden en büyüğü 7 santim olan 5 adet myom alındı. Çocuk istiyoruz ama doktor “Korun” dedi. Yaşımdan dolayı da çocuğum olmazsa diye çok korkuyorum. Ne olur bana yol gösterin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, myom ameliyatlarından sonra genellikle 5-6 ay rahminiz tamamen iyileşene kadar gebe kalmanızı önermiyoruz. Aksi taktirde gebelikte rahmin büyümesiyle, myom çıkarılırken dikiş atılmış, zayıflamış bölgelerden ayrılma oluyor, hem bebeğiniz hem de sizin açınızdan hayati risk meydana geliyor.

Haberin Devamı

Yaşınız itibariyle çok beklemenizi önermem. 5-6 ay dolar dolmaz, 6 ay kendi kendinize denemenizi, olmuyorsa uzmanlaşmış bir hekime başvurmanızı öneririm.

Aşılamanın avantajı var mı?

30 yaşındayım, polikistik overim var. FSH iğne tedavisine başlayacağım. Acaba yumurtalıklarım gelişir mi? Günlük 75 ml doz yapılacak. Yumurtlama olduktan sonra aşılama denenecek. Ne önerirsiniz? Aşılamanın avantajı nedir? Normal yollardan çocuğum olmaz mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over sendromu kişiden kişiye epey farklı bulgular verebilir. Bu hastalığı olan her kadında kullanılan hormon ilaçlarından alınacak cevap çok farklı olabilmektedir. Yumurtalarınızın gelişip gelişmeyeceği maalesef tek başına kullanılan ilaç dozuyla değil, aynı zamanda yaşınızla, vücut kitle indeksinizle de bağlantılı olduğundan 75IU hormon ile yumurtalarınız gelişir mi söyleyebilmek mümkün değil.

Sizi muayene eden doktorunuz bu dozu ön gördüyse yeterli geleceğini düşünmüş olmalıdır. Aşılama ile bir çiftin gebe kalma ihtimali yüzde 15-18 arasında değişir. Tabii aşılama yönteminden önce mutlaka rahim filmi çekilmeli, tüplerin açık olduğundan emin olunduktan sonra bu yöntem denenmelidir.

Adet sancısı çekiyorum

23 yaşındayım ve bekarım. Çok adet sancısı çekiyorum. Her adet dönemi ağrı kesici kullanıyorum. İlk adet dönemi 7-8 gün sürüyordu. İki yıldır 4-5 gün İlaçlar hamile kalmaya engel mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, ağrılı adet görme tamamen fizyolojik olabileceği gibi altta yumurtalık kisti gibi patolojiler de yatabileceği için öncelikle muayene olmanızı öneririm. Adet miktarı bizim için 2-7 günler arasında normal olduğundan, 4-5 gün süren adeti azalmış olarak kabul etmeyiz, içiniz rahat etsin. Ama neden çok ağrılı olduğu mutlaka araştırılmalı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder