Opr. Dr. Hande Akbaş Hamile kalmayı planlıyorsanız...
HABERİ PAYLAŞ

Hamile kalmayı planlıyorsanız...

Gebe kalmak isteyen kadının mutlaka kadın doğum uzmanına başvurarak jinekolojik muayene olması gerekiyor. Ayrıca tam kan sayımı, sarılık ve kızamıkçık testleri yapılmalı, guatr hormon düzeyleri ölçülmeli. Böylece hamilelik en sağlıklı şekilde başlar.

Kanama ve akıntı var

27 yaşında kızım. 28 gün arayla adet görüyorum. Son iki adet arasında bir damla kanama oldu. Bundan sonra idrara çıktıktan sonra yine kan gördüm. Bu kanamalarla akıntı da oluyor. Sizce bu durum neden kaynaklanabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizdeki bu durum iki nedenden kaynaklanıyor olabilir. Birinci ihtimal vajinal iltihabınız vardır ve ilerlemiştir. Ya da idrar yollarınızda aşırı iltihaba bağlı artık kanama başlamıştır. Hangisinden kaynaklandığını anlayabilmenin tek yolu hemen bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak muayene olmanız, vajinal smear aldırmanızdır. Varsa iltihabınız için ilaç kullanmanız ve bir idrar tahlili ve kültürü yaptırmanız iyi olur. Tüm bunlar normal gelirse o zaman hormonlarınıza bakmak gerekebilir.

Haberin Devamı

Nasıl anne olabilirim?

35 yaşındayım, 6 yıl önce erken menopoz teşhisi konuldu. Ancak ilaçla adet görüyorum. Anne olabilmem için bana önereceğiniz bir yol var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, erken yaşta menopoza girmenize çok üzüldüm. Muhtemelen sizdeki bu durum ailevi. Yaşınız genç anne olmayı mutlaka hak ediyorsunuz. Ama şu an ki koşullarda anne olabilmeniz için tek ihtimal yumurta bağışı yapmış bir kadının yumurtasını kullanmaktır. Bu durum ülkemizde yasalar gereği uygulanmamaktadır.

Uçuk engel mi?

24 yaşındayım. Genital uçuk cinsel hayatı olumuz etkiler mi? Gebeliğe engel mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genital bölgedeki uçuklara neden olan virüs cinsel yolla bulaşır. Kondom kullanılması aktif lezyon varken ilişkiye girilmemesi bulaşma olasılığını azaltır. Gebeliğe engel değildir. Ama gebelikte aktif olarak lezyonlar varsa normal doğum yerine sezaryen tercih edilmelidir.

Gebe kalmak istiyorum

32 yaşındayım, 3 yıllık evliyim. Evliliğimin ilk yıllarında çocuk sahibi olmak istemedim. Ama şimdi gebe kalmak istiyorum. Hamile kalmadan önce yaptırmam gereken testler var mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebelik planlayan tüm kadınlara ilk önerimiz kadın doğum uzmanına başvurarak jinekolojik muayene olması ve vajinal smear aldırmasıdır. Ayrıca tam kan sayımı, sarılık testleri, kızamıkçık testleri, guatr hormon düzeylerinin ölçümü yapılması uygun olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder