Opr. Dr. Hande Akbaş Hamileliğe engel değil
HABERİ PAYLAŞ

Hamileliğe engel değil

Haberin Devamı

Pek çok kadında rahimde polip görülebiliyor. Burada önemli olan polipin boyutu. 1-1.5 santimin altında olanlar gebe kalmaya ya da hamileliği devam ettirmeye engel olmaz. Alınmalarına gerek yoktur...

Engel olur mu?

27 yaşındayım. Rahim filmi çektirdim. Tüplerim açıkmış sadece polip bulundu; 4 mm. Acaba bu gebeliğe engel midir? Doktorum engel olmayacağını söyledi ama geçen hafta aldırdım. Aşılama yaptırmak istiyorum. Ne dersiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genellikle 1-1.5 santimin altındaki poliplerin gebe kalmanıza ya da kalsanız bile devamında bir soruna yol açtığı yönünde herhangi bir bilimsel kanıt bulunmamaktadır.

Dolayısıyla 4 mm’lik bir polipi aldırmanız bence anlamsız olmuş. Umarım bunu histeroskopi dediğimiz kamerayla rahim içine girerek yaptırmışsınızdır. Küretaj gibi bir yöntemle alındıysa o zaman rahminizin iç duvarının zedelenme ihtimali gelişebileceğinden polipi hiç aldırmamanızı yeğlerdim.

Kan testinde görünmüyor ama...

11 gündür adet görmüyorum. Kan testi yaptırdım, gebelik çıkmadı. Doktor “Hormonlara baktırdım, normal” dedi. 11 gün oldu, adet görmedim. Ne yapabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, size önerim öncelikle jinekolojik muayene olarak ultrason yaptırmanız ve yumurtalıklarınızda herhangi bir kistik yapı var mı, yok mu baktırmanızdır.

Kist yoksa ve hormonlarınız normalse endişelenecek bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Bu ay geçirmiş olduğunuz herhangi bir hastalık, kullandığınız bir ilaç veya aşırı stres adet döngünüzde kaymaya neden olmuş olabilir. Her ay tekrar etmesi durumunda muayene olmanız gerekir.

Adet söktürücü bile işe yaramadı

25 yaşındayım, bekarım. Adetim önceleri 30 günde bir düzenli şekilde olurdu. Ama son 5 aydır adet göremiyorum. Doktora gittim. Kan ve hormon tahlillerimde sıkıntı çıkmadı. Doktorum söktürücü kullanmamı söyledi. Kullandım ama sonuç alamadım. Ne yapmalıım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over sendromunuz olabilir. Ama emin olmadan önce muayene olmanız, yumurtalıklarınıza ultrasonla bakılması gerekir. Hangi hormon tetkikleri yapıldı onlar da değerlendirilip eksik bir test varsa mutlaka yapılmalıdır.

Nadiren genç yaşta yumurtalık rezervinin aşırı azalması sonucu da adet düzensizliği görüyor ve söktürücülere yanıt alamayabiliyoruz. Bu sebeple üreme tıbbı konusunda uzmanlaşmış bir kadın doğum uzmanına bir an önce başvurmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder