Opr. Dr. Hande Akbaş Hamileliği 5-6 ay sonra planlayın
HABERİ PAYLAŞ

Hamileliği 5-6 ay sonra planlayın

Myom ameliyatı sonrası kadının gebe kalmasını önermiyoruz. Gebelikte rahim büyüyor, myom çıkarılırken dikiş atılmış bölgelerde ayrılma oluyor. Bu da anne-bebek sağlığını riske atıyor, 5-6 ay sonra gebelik planlayın.

Yaşım yüzünden korkuyorum

4 ay önce rahmimden 5 myom alındı. 38 yaşında 1 yıldır evliyim. Çocuk istiyoruz ama doktor “Korun” dedi. Yaşımdan dolayı anne olamam diye çok korkuyorum. Bana yol gösterin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, myom ameliyatlarından sonra 5-6 ay yani rahim tamamen iyileşene kadar gebe kalmanızı önermiyoruz. Aksi taktirde gebelikte rahminizin büyümesiyle, myom çıkarılırken dikiş atılmış, zayıflamış bölgelerden ayrılma olur. Bu da hem bebek hem de sizin açınızdan risk yaratır. Yaş itibariyle çok beklemenizi önermem. 5-6 ay dolar dolmaz 6 ay kadar kendi kendinize deneyin. Olmuyorsa üreme tıbbı konusunda uzmanlaşmış bir hekime başvurmanızı öneririm.

Haberin Devamı

Adetim düzensiz

Ben 8 sene 3 aylık iğne kullandım. İki çocuk annesiyim. Şimdi çocuk istediğimiz için bıraktım, 3 yıl oldu. Adet düzensizliğim var. Hormon tahlillerimi size yazıyorum. Ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 3 aylık depo etkili iğneler bazen adet düzensizliği yapabilir. Ama siz bu yöntemi bırakalı 3 yıl olmuş. Üreme tıbbı alanında bir doktora gidin, detaylı araştırma yapılsın. Testler adetin 2-3’üncü günü yapıldıysa o zaman yumurtalığınızda kist var gibi duruyor. Bu da doktora gitmeniz için bir başka neden.

Akıntı geliyor

Bir hafta önce adetim bitti. Birkaç gündür pembemsi kırmızı karışımı akıntı geliyor. Neden olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kadın doğum uzmanına başvurarak muayene olmalı ve smear aldırmalısınız. Smear temizse rahmin iç tabakasında polip, myom gibi oluşumlar var mı bakılmalı. Çünkü bunlar zaman zaman kanama yapabilir. Bunlarda da sorun yoksa lekelenme tekrar edecek mi takip edilmeli. Lekelenmeyi açıklayacak hormonal bir bozukluk da tespit edilemezse, o zaman rahim içinden ufak bir biyopsi alınarak kötü huylu herhangi bir oluşum var mı dışlanmalı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder