Opr. Dr. Hande Akbaş Hamilelik ilerledikçe sıkıntılar görülebilir
HABERİ PAYLAŞ

Hamilelik ilerledikçe sıkıntılar görülebilir

Anne karnındaki bebek büyüdükçe genellikle mideye bası yapıyor, reflü gibi şikayetlere neden olabilir. Bu dönemde bel ağrısı da ortaya çıkabilir. Bu durum size çok sıkıntı yaratıyorsa doktorunuza başvurun, o size çare bulacaktır.

Bebek istiyorum

Bir yıldır adet görmüyorum. Bir yıllık evliyim. İlk gece gebelik oldu, 5 haftalıkken aldırdım. Şimdi bebek istiyorum, ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kürtajdan sonra hemen adet olamadığınız için ilk akla gelen rahim iç duvarı, endometrium denilen tabakada zedelenme olmasıdır. Bu durumun var olup olmadığı ancak size rahim filmi çekildikten sonra anlaşılabilir. Bu da normalse o zaman herhangi bir erken menopoz durumunu ortadan kaldırmak adına detaylı hormonal analiziniz yapılmalıdır. Şunu bilmenizi isterim ki adet görmediğiniz sürece gebe kalma ihtimaliniz hemen hemen hiç yoktur.

Haberin Devamı

Adetim niye düzensiz?

Sekiz aylık bebeğim var. Normal doğum yaptım, emziremedim. Beş ay düzenli adet gördüm ama 2 aydır düzensizlik var. Doğum sonrası normal mi? Doktora gideyim mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğumdan sonra emziren annelerde süt hormonu kanda yüksek olduğundan adetlerde zaman zaman düzensizlik görülmesi normaldir. Madem ki siz emzirmediniz, o zaman düzensizliğinizin sebebi doğum yapmış olmanızdan kaynaklanmıyor. Gerekli hormonal testlerinin yapılabilmesi için bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanızı öneririm.

Yanma hissi var, neden?

34 haftalık hamileyim. Karnımın üst bölgesinde sağ mememin altında 4-5 gündür yanma hissi var. Bana yardımcı olur musunuz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bebek büyüdüğünde genellikle mideye yaptığı bası nedeniyle reflü şikayetleri artabileceğinden bu tip ağrılar ve yanmalar hissetmeniz genellikle normaldir. Sizi çok rahatsız ediyorsa doktorunuz size bu şikayetinize yönelik ilaç başlayabilir.

Ağrılar ne kadar devam eder?

İki ay önce sol yumurtalığımdan ve 8 santim çapında çikolata kisti laparoskopi yöntemiyle alındı. Ağrım çok oluyor. Sizce normal mi ve bu ağrılar ne kadar devam edebilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, çikolata kistleri yani endometriozis hastalığı genellikle ağrı yapar. Sizinki gibi epey büyümüş kistlere ağrıyı gidermek amacıyla ameliyat öneririz. Laparoskopi yöntemle yapılmasının sebebi de hastanın ağrısını ve iyileşme süresini kısaltmaktır.

Haberin Devamı

İki aya çoktan ağrılarınızın geçmesi beklenirdi. Ameliyatınızı yapan hekiminizle görüşmenizi öneririm. Bazen geri kalan birtakım endometriozis odaklarını baskılamak için bir süre medikal tedavi de uygulanmasında fayda olmaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder