Opr. Dr. Hande Akbaş Hamilelik şansını azaltmamak için
HABERİ PAYLAŞ

Hamilelik şansını azaltmamak için

Rahim filminde tüplerde sorun varsa tüp bebek öncesi laparoskopi denilen kapalı ameliyatla durum değerlendirilir. Sorun tespit edilirse gereken önlem alınmalı. Yoksa gebelik şansınız yarı yarıya azalabilir.

Nefes almakta zorlanıyorum

31 yaşındayım, 26 haftalık hamileyim, nefesim sıklaştı. Sanki hep merdiven çıkmış gibiyim. Acaba bir sorun mu var? Doktorum normal olduğunu söylüyor. Endişeliyim, ne yapalım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebelik haftası ilerledikçe, bebeğinizin büyümesine bağlı olarak rahim diyafragmanızı da yukarı iterek solunum kapasitesinin bir miktar azalmasına yol açar. Ama bu durum daha çok gebeliğin son aylarında görülür. Daha önce başlayan solunum sıkıntılarında öncelikle kansızlık var mı ona bakılmalı. Yoksa solunum yollarında astım ya da kalp ve dolaşım yollarında eşlik eden bir sorun var mı mutlaka ayrımı yapılmalıdır. Sizin dahiliye uzmanına başvurarak tüm bunlara baktırmanızı öneririm. Hiçbir sorun saptanmazsa ancak o zaman gebeliktendir denilir, aksi taktirde altta yatan bir sorun atlanabilir.

Haberin Devamı

Genişleme varmış

Tüp bebek öncesi rahim filmi çekildi. Doktorum filmin sonucuna göre tüplerimde genişleme olduğunu söyledi. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüplerinizde rahim filminize göre sıkıntı saptanmışsa yapılacak en doğru yaklaşım tüp bebek öncesi mutlaka laparoskopi denilen kapalı ameliyatla tüplerinizin değerlendirilmesi gerekir. Eğer filmdeki gibi gerçekten ameliyat sırasında tüplerin durumunu anlamak amacıyla verdiğimiz mavi boya geçmezse veya geçerken tüplerde belirgin şişkinlik oluyorsa o zaman o tüpün çıkarılması ve tercihen bağlanması gerekir. Aksi taktirde bu durumdayken yaptıracağınız tüp bebek tedavisi gebelik şansınızı yarı yarıya azalır.

Detaylı ultrason çekildi

22 haftalık hamileyim. 2’li ve 4’lü testlerim temiz. Dün de detaylı ultrasonum vardı; “Bebeğin kalbinde parlaklık var, Down sendromu belirtisi olabilir” deldi. Endişe ediyorum. Acaba bana yardımcı olur musunuz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ultrason teknolojisinin ilerlemesiyle daha önceden göremediğimiz birçok detay artık daha kolay görünür hale geldi. Kalpteki parlaklık ilk zamanlar dediğiniz gibi sanki down sendromunun bir belirteci olabileceği düşünülmüştü. Ve bir süre risk artırdığı kabul edilmişti. Ama yıllar içinde yapılan çalışmalarla birlikte bunun tek başına hiçbir anlamının olmadığı, sağlıklı birçok bebekte de görülebildiği anlaşıldı. Bu sebeple detaylı ultrasonda tek başına kalpte parlaklık olmasının önemi yoktur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder