Opr. Dr. Hande Akbaş Hamileyseniz 3 ayı tamamlamayı bekleyin
HABERİ PAYLAŞ

Hamileyseniz 3 ayı tamamlamayı bekleyin

Hamilesiniz ve dişiniz ağrıyor. Diş röntgeni çektirmeniz gerekiyorsa 3 ayı tamamlayın ve karın bölgenize koruyucu plak yerleştirerek bu işlemi yaptırın. Üç ay dolmadıysa bekleyin ve ağrıyı ilaçlarla kontrol altına alın.

Gebeyim, dişim ağrıyor

32 yaşındayım, Hamileyim ve diş ağrısı çekiyorum. Diş hekimime gittim, “Kanal tedavisi” dedi. Röntgen çekip kanalları görmesi lazımmış. Sizce ne yapmalıyım? Bebeğim zarar görür mü?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 3 ayı geçtiyse karın bölgenize koruyucu plak yerleştirilerek diş röntgeni çektirebilirsiniz. Bunun bebeğe zararı olmaz. Gebeliğin ilk 3 ayı içindeyseniz öncelikle ilaçlarla ağrıyı kontrol altına alıp 3 ay tamamlanıncaya kadar zaman kazanın. İlk 3 ay çok hayati gerekçe olmadıkça X-ray ile teması önermemekteyiz.

Haberin Devamı

Kan geliyormuş

Annem 70 yaşında ve 6 doğum yapmış. Kilolu ve tansiyon hastası. 20 yıldır menopozda, bana her tuvalette eline vajinasından sarkan bir şey geldiğini ve eskiden eliyle ittiğinde yukarı geri gittiğini ama artık itemediğini anlattı. O yapıdan bazen kan geliyormuş. Acaba ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sanıyorum annenizin rahminde sarkma gelişmiş. Genellikle ileri yaş kadınlarında kasların ve bağ dokusunun zayıflamasıyla, menopozun da etkisiyle buna rastlıyoruz. Annenizin kilolu olması ve 6 doğum yapması da bu durumu hızlandırıyor. İlk zamanlar itilebilmesi, o zamanlar sarkmanın kısmi olmasından kaynaklanıyor. Ama artık itilememesi artık rahmin tamamının dışarıda olmasından.

Bu durumda en sık görülen sorun dışarıda kalan rahimde zamanla yaralar ve buna bağlı kanamalar görülmesidir. Annenizin tansiyon ve kilosu kontrol altına alınabilecek durumdaysa, ameliyatla sarkmış bu rahmin alınması en uygun tedavidir.

Nadiren yaşı ve mevcut hastalıkları nedeniyle anestezi alamayacak haldeyse pesser denilen özel aletlerle rahmin bir uzman hekim tarafından yerine yerleştirilmesi geçici bir çözüm sağlayabilir. Vakit kaybetmeden lütfen bir doktora başvurun.

Akıntım var

28 haftalık hamileyim, sarı bir akıntım var. Doktor kontrolüme daha çok var. Bebeğime zarar verir mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, hamilelikte her kadında bir miktar şeffaf, beyaz akıntı olabilir. Bu normaldir. Ancak sarı veya kokulu akıntı olmaması gerekir. Gebeliğinizin 28’inci haftasındasındasınız. Bazı bakteriyel enfeksiyonlar erken doğum veya su kesesinin erken yırtılmasına neden olduğundan kontrol sürenizi beklemeden hemen sizi takip eden doktorunuza başvurun. Şikayetinizi anlatarak gerekirse vajinal kültür yaptırmanızı öneririm. Böylece hangi bakteri ürerse ona yönelik en doğru tedavi yapılır. Hem şikayetiniz geçer hem de erken doğum riskiniz azaltılmış olur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder