Opr. Dr. Hande Akbaş Hangi evrede olduğu tespit edildi mi?
HABERİ PAYLAŞ

Hangi evrede olduğu tespit edildi mi?

Çikolata kisti nedeniyle hamile kalamayan kadınlara mutlaka detaylı araştırma yapılmalı. Öncelikle çikolata kisti yani endometriozisin hangi evrede olduğunu tespit edilmeli, yumurtalık ve tüpleri ne boyutta etkilediği ortaya çıkarılmalı.

Kanamam durmadı

15 günlük evli kadınım. İlk geceden beri üzerimde bir korku var. İlk ilişkimden sonra kanamam durmadı. Sık olmasa da yine oluyor. Ayrıca sık tuvalete gidiyorum. İlişkiye girmekten korkuyorum. Yol gösterir misiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ilişkiden sonra hymen denilen kızlık zarı yırtıldığı için kanama olması doğaldır. Genellikle tam iyileşmeden tekrar ilişkiye girildiğinde o zaman daha az ama yine taze kan şeklinde kanamalar gözlenebilir. Bu bölgenin iyileşmesini hızlandırmak ya da daha az kanamasını sağlamak için bazı kremler kullanabilirsiniz. Hiçbir şey kullanmasanız bile süre sonra bu tür şikayetleriniz kendiliğinden gerileyecektir. İlişkiye girmekten korkmayın. Aksi taktirde psikolojik olarak etkilenip evliliğinizde sorunlar yaşamaya başlarsınız.

Haberin Devamı

Akıntının nedeni ilaçlar mı?

29 yaşındayım. Koyu sarı renkli ve hafif kokulu, yoğun bir akıntım var. Cinsel ilişki sonrasında da rahatsız edici bir koku oluşuyor. Bu problemim nedeniyle doktora gittim. Tahliller yapıldı ve temiz çıktı. Muayenede de anormallik tespit edilmedi. Peki bu akıntı neden oluyor? Adet düzensizliğim sebebiyle 1.5 yıl ilaç kullandım. Üç ay ara verdim. Acaba nedeni haplar mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz gibi kötü kokulu, sarı renkli akıntılar genellikle vajinanın bakteriyel enfeksiyonlarında ortaya çıkar. Eğer doktorunuz sizden vajinal kültür aldıysa ve herhangi bir sorun saptanmadıysa o zaman size önerim bir süre oranın florasını düzenleyecek probiyotik içeren lokal vajinal fitiller kullanmanız, asidik bir pH kazanımını sağlamanızdır. Adet düzensizliğiniz nedeniyle kullandığınız ilacın akıntı yapmak gibi herhangi bir yan etkisi yoktur.

Tüp bebek mi yaptırmalıyız?

26 yaşındayım, 6 ay iki ilaç kullandım, gebe kalamadım. Polikistik over olduğunu söylediler. Geçen ay doktorum çikolata kisti olduğunu söyledi ve “Artık tüp bebek öneririm” dedi. Dört yıldır anne olamıyorum. Yol gösterin.

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız genç olmasına rağmen 4 yıldır gebe kalamamanızın mutlaka detaylı araştırılması gerekir. Adetleriniz düzenliyse tek başına polikistik over sendromunun buna neden olacağını düşünmüyorum. Çikolata kisti esas sebep olabilir.

Muayene olmalı, endometriozisin hangi evrede olduğunu yumurtalık ve tüplerinizi ne boyutta etkilediğini anlamalıyız. Bu arada eşinizin de sperm durumu önem taşır. Tüm bunlardan sonra sizin için en doğru tedavinin tüp bebek mi yoksa başka bir yöntem mi olduğuna ancak bu şekilde karar verilebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder