Opr. Dr. Hande Akbaş Hangi evrede olduğuna bağlı
HABERİ PAYLAŞ

Hangi evrede olduğuna bağlı

Çikolata kistleri bazen anne olmayı zorlaştırıyor. Endometriozis hastalığının hangi evrede olduğu önemli. Çünkü 1 ve 2’nci evrede kistler yumurtalıklarla sınırlı oluyor, kadın hamile kalabiliyor. Ama ileri evrelerde gebelik için mutlaka doktor yardımı gerekiyor.

Kötü kokuyor

24 yaşında kadınım. 2 aydır beraber olduğum erkek arkadaşımla geçen hafta birlikte olduk. Bu birliktelikten önce akıntım vardı ama kokusuzdu.

Şimdi ise çok kötü bir koku var ve akıntı devam ediyor. Bir de vajinamın üst bölgesinde kaşıntı ve kabuklanma var. Rahatsızlığım ne düzeyde? Ne yapmamı önerirsiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinal bölgede çoğu zaman kokusuz bir akıntı hissetmeniz, adetinizin belli dönemlerinde artması ya da azalması son derece normal kabul edilir. Ama bu akıntı şeffaf ve kokusuzdur.

Eğer sizde sarı-yeşil renkli, kokulu bir iltihap geliştiyse büyük ihtimalle ilişki yoluyla veya tuvaletlerden enfeksiyon kapmış olabilirsiniz. Bunun için enfeksiyonun daha fazla ilerlemesini beklemeden bir uzmana gitmenizi, enfeksiyon var mı diye baktırmanızı varsa kültür aldırıp uygun tedaviyi bir an önce başlatmanızı öneriririm.

Bazen enfeksiyonun tekrar etmemesi için partnerleri birlikte tedavi etmek gerekebilir. Geçmiş olsun dileklerimle.

Memeden kan geldi

45 yaşındayım ve henüz menopoza girmedim. Ama adetlerim düzensizleşmeye başladı. Geçenlerde sağ memeyi sıkınca bir miktar kan geldi. Korktum. Sizce bir süre takip mi etmeliyim yoksa doktora gideyim mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genellikle meme başından kanlı akıntı gelmemesi gerekir. Tabii ki tahriş olmuş olabilir. Ama biz böyle durumlarda tahriştendir demeden önce mutlaka hastanın bir mamografi ve meme ultrasonografisi çektirmesini öneririz.

Eğer bu tetkiklerde sorun çıkmazsa o zaman endişelenecek bir durum yoktur. Ancak aklınızda olmalı ki meme kanserinin bir kısmı direkt kanlı meme başı akıntısı şeklinde ortaya çıkar.

Anne olur muyum?

27 yaşındayım. 2 yıl önce endometriozis teşhisi konuldu. Bir süre tedavi gördüm. Normal yollardan anne olma şansım var mı? Varsa küçük bir ihtimal mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, buna net cevap verebilmem için endometriozis hastalığının evresini bilmek gerekir. Genellikle evre 1 veya 2’de yani sadece yumurtalıklarla sınırlı ufak kistlerden ibaretse, bizim yardımımıza gerek olmadan anne olabilirsiniz.

Ancak evre 3 veya 4 ise kendi kendinize gebe kalabilmeniz epey zor. Bunun için üreme tıbbı alanında deneyimli bir uzmanın görüşünü almanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder