Opr. Dr. Hande Akbaş Hangi şikayet fazlaysa tedavi ona göre yapılır
HABERİ PAYLAŞ

Hangi şikayet fazlaysa tedavi ona göre yapılır

Adet düzensizliği, kilo alma gibi sıkıntılar yaratan polikistik over sendromunun kesin bir tedavisi yok. Hastanın şikayeti hangi konuda yoğunlaşıyorsa ona uygun tedavi uygulanıyor.

İki kez düşük yaptım

27 yaşındayım, polikistik overim var. İki kez düşük yaptım. Şimdi yeniden hamile kalmayı ve bir bebeğimin olmasını istiyorum. Gittiğim doktorlar hastalığımın tedavisinin olduğunu söylediler. Ama ne yapacağımı bilmiyorum.

CEVAP

Sevgili okuyucum, düşüklerinizin polikistik overden kaynaklandığını düşünmüyorum. Öncelikle iki bebeğinizi neden kaybetmiş olabileceğiniz araştırılmalı. Aksi taktirde aynı sorunu tekrar yaşama olasılığınız yok. Polikistik over sendromunun ne yazık ki kesin bir tedavisi yok. Genetik ve çevresel faktörlerden kaynaklandığı için hastanın neye yönelik şikayetleri ön plandaysa ona yönelik tedavi uygulanır. Size önerim sağlıklı beslenerek kilo alımından kaçınmanız, mevcut durumunuzu da bildiğiniz için korunmayı bıraktıktan sonra 6 ay içinde gebe kalamıyorsanız bir uzmana başvurmanızdır.

Haberin Devamı

Yumurta tembelliği varmış

Nişanlıyım. Nişanlımın yumurta tembelliği var. Bunun tedavisi var mı, yok mu? Birçok doktora sormuş, tedavi olduğunu söylemişler. Başka bir doktor önündeki masayı göstererek “Bu masanın çocuğu olur senin çocuğun olmaz” demiş. Bu doğru mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, nişanlınızın yumurtalıkları hiç çalışmıyorsa yani bir çeşit erken menopoz söz konusuysa şu anki tıbbi şartlarda hamile kalamaz. Yumurtalıkları tembel derken yumurtası var ama az sayıdaysa ya da polikistik over hastalığı dediğimiz bir durumdan kaynaklanan hormonal bir sorun varsa, o zaman meslektaşımın yaptığı masa benzetmesinin ayıp olduğu kanaatindeyim ki biz bu tür hastalarımıza tüp bebek yöntemiyle yardım edebiliyoruz ve çocuk sahibi olabiliyorlar.

Tüplerim tıkandı mı?

İki yıl önce sağ yumurtalığımdan 5 santimlik kist adenom alındı. Patoloji temiz çıktı. 1.5 yıldır doğum kontrol hapı kullanıyordum. 2 ay önce bıraktım. Açık ameliyatların karın içi yapışıklık ya da tüplerde tıkanıklık yaptığı doğru mudur?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, açık ameliyatlar kapalı ameliyatlara göre karın içinde daha fazla yapışıklığa neden olur. Patoloji sonucunuz iyi huylu çıkmış, güzel haber. Korunmayı bıraktıysanız 6 ay bekleyin. Bu süre içinde gebe kalamazsanız geçirdiğiniz ameliyat tüplerinizde harabiyet yapmış mı ya da yumurtalık rezervinizde azalmaya sebep olmuş mu diye bir uzmana başvurun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder