Opr. Dr. Hande Akbaş Haplar hamileliğe engel değil
HABERİ PAYLAŞ

Haplar hamileliğe engel değil

Haberin Devamı

Doğum kontrol hapına başlamadan önce doktor kontrolünden geçin. Bu ilaçların kısırlık yaptığı doğru bilgi değil. Kullanmayı bıraktıktan birkaç ay sonra başka bir sorununuz yoksa gebe kalırsınız.

Rahim ağzı kanserine neden olur mu?

8 sene önce genital bölgemde çıkan siğiller için doktora gittim. Doktorum yaktı, HPV tayini istedi. Sonuç kanser yapmayan tür. Aynı dönemde baş parmağımda da siğil çıktı, krem sürdüm, geçti. Smear sonuçlarım temiz, bir daha tekrarlamadı. Acaba bu siğiller ileride rahim ağzı kanserine neden olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genital bölgeden çıkarılan siğillerden tip tayini yaptırmak sizin için boşuna masraf olmuş. Çünkü bu tiplerin kanser yapmayan düşük risk grubunda olduğu dünya literatüründe yıllar önce kanıtlandı. Burada önemli olan sıvı bazlı vajinal smear alarak onu HPV açısından tip tayinine göndermektir. Ancak o zaman düşük ya da yüksek riskli HPV var mı önem kazanırdı.

Düzenli smear aldırmaya devam edin. Siğil yapan tipler asla rahim ağzı kanseri yapmaz. Ama ilişkiyle her an başka tipler alabileceğinizden düzenli kontrol çok büyük önem taşımaktadır.

Lekeler var acaba hamile miyim?

2 ay önce spiralimi çıkattım, hamile kalamadım. Adetim 10 gün sürüyor. Bu kez 2 gün normal kanama oldu, sonra lekenlenmeler başladı. 5 günde bitti. 10’uncu gün eşimle beraber olurken leke geldi. Acaba hamile kalmış olabir miyim? Üstüne görmek böyle bir şey mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kanda gebelik testi yaptırmadan hamile olup olmadığınız anlaşılamaz. Üstüne görmek gibi bilimsel bir açıklama yoktur , sadece gebe kalan bir kadında görülen kanama düşük tehditi olarak açıklanır.

Gebe kalmamı engeller mi?

30 yaşındayım, 6 yıllık evliyim. 4 yaşında çocuğum var. Bugüne kadar hep eşim korundu. Sağlık sorunum yok. Doğum kontrol hapı kullanmak istiyorum. Ama yeniden çocuk sahibi olmak istersem bu haplar hamile kalmamı engeller mi? Bir de nasıl kullanılmaya başlanır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçları kısırlık yapmaz. Ama mutlaka bir uzman gözetiminde kullanılmalıdır. Başlamadan önce mutlaka jinekolojik muayene olmalı, kullanıma uygun olduğunuzdan emin olmalısınız. Her şey uygunsa bile 1-1.5 yıllık periyodlarda kullanıp birkaç ay ara verip sonra tekrar devam etmenizi ve toplam 10 yıldan daha uzun kullanmamanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder