Opr. Dr. Hande Akbaş Hemen korumaya başlamıyor
HABERİ PAYLAŞ

Hemen korumaya başlamıyor

Doğum kontrol haplarının koruyuculuğu kullanıldığı gün başlamıyor. İlk kutu boyunca mutlaka eşinizin de korunması gerekiyor. Ayrıca bu hapları her gün mümkünse aynı saatte almaya özen göstermelisiniz.

Çocuğumuz olur mu?

30 yaşındayım, eşim de 31 yaşında. İki yıllık evliyiz. Çocuğumuz olmuyor. Eşimin sperm testini size yolluyorum. Eşim bitkisel ürünler kullanıyor. Tüp bebek yaptırabiliriz ama önceliğimiz doğal yollarla çocuk sahibi olmak. Morfolojiyi düzeltmek için ne yapabiliriz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ilk testle kıyasladığımda ikinci değerler çok daha iyi, hem sayı artmış hem de hareketlilik. Zaten ilk testteki değerler sınırdaydı, bu sebeple kullanmış olduğunuz ilaç işe yaramış gibi görünüyor. Beni kaygılandıran iki yıldır korunmamanıza rağmen gebelik oluşmamış olması.

Haberin Devamı

Yaşınız 30, bir süre daha bekleyip vakit kaybederseniz korkarım ki bu duruma bir de yumurtalık faktörü eklenecek. Size bu sebeple önerim bu sperm değerleriyle bir, iki ay içinde gebe kalamazsanız vakit kaybetmeden bir sonraki tedavi yöntemine geçmeniz. Tüpleriniz açık ve rezerviniz iyiyse eşinizin son sperm değerleriyle tüp bebeğe geçmeden önce belki bir-iki kez aşılama tedavisi denenebilir.

İlacın yan etkisi mi?

27 yaşındayım. Doğum kontrol hapına başladım ama yanlış kullandım. Adetimin ilk başladığı gün kullandım. Kesintiler halinde 10 gün sürdü. Adetimin günü 15 gün geçti. Acaba yan etkisi mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçlarına ilk beş gün içinde başlanabilir. Bu açıdan yanlış yaptığınız bir durum yok. Adetiniz sanırım leke şeklinde 10 gün sürmüştür. Yoğun olduğunu pek beklemiyorum, bu da en sık ilacın tam saatinde alınmamasından hatta bazen unutulmasından kaynaklanır.

Bilmeniz gereken en önemli noktalardan birisi de doğum kontrol ilaçlarının koruyuculuğunun hemen başlamamasıdır. İlk kutuda mutlaka partnerinizin de korunması gerekir. Gecikme açısından size önerim öncelikle gebelik testi yaptırıp herhangi bir gebelik olup olmadığını mutlaka ekarte ettirmeniz.

Eskisi gibi olmuyor

33 yaşında kadınım. Bir kızım var. Benim sorum adet dönemlerimle ilgili. Son 6 aydır adet dönemlerimde çok şiddetli baş ağrıları çekiyorum. Bir de hiç kanamam olmuyor. Eskiden ortalama 4-5 gün sürerken şu an bir gün bile değil. Bunun sebebi ne olabilir?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet öncesi dönemlerde baş ağrısı görülebilir. Ama çok şiddetli olmaya başladıysa mutlaka bir nöroloji uzmanına başvurmanızı ve muayene olmanızı öneririm. Migrenin adet öncesi dönemlerde atak sıklığının artabileceği yayınlarla bildirilmiştir. Adet kanamanızın azalmasının nedenini öğrenmek için öncelikle bazı hormon düzeylerinizin ölçülmesi gerekir. Bu nedenle de kadın hastalıkları uzmanına başvurmanız yeterli olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder