Opr. Dr. Hande Akbaş Her gün aynı saatte içilmeli
HABERİ PAYLAŞ

Her gün aynı saatte içilmeli

Kadınları istenmeyen gebeliklerden koruyan doğum kontrol hapları 40 yaşına kadar kullanılabilir. Bu ilaçlar alınırken sigara içmeyin. Bir de ilaçları her gün aynı saate alın ki hormon düzeyi kanda sabit kalsın.

Doğum kontrol hapı kullanayım mı?

27 yaşındayım. Spiral taktırdım. Ama çıkartmak zorunda kaldım. Şimdi doğum kontrol hapına başladım. Nasıl kullanmalıyım?

CEVAP: Sevgili okuyucum, yaşınız genç olduğu için spiral ya da doğum kontrol hapı kullanmanızda sakınca yok. Spiral genellikle yoğun adet kanaması yapar. Doğum kontrol ilaçları 40 yaşına kadar kullanılabilir. Sigara içen kadınlarda beyne pıhtı atma riski arttığından dolayı hastalara bu ilacı kullanırken sigara içmemelerini öneririz. Hormon düzeyinin kanda sabit olması için her gün aynı saatlerde almanızı öneririm. Aksi takdirde sık görülen lekelenme bulguları başlayabilir.

Haberin Devamı

Tek şans tüp bebek mi?

Eşimde morfoloji sıfır çıktı. Hafif varikoseli var ama tek taraflı. Buna rağmen geçen sene boş gebelik geçirdim. 2 yıldır korunmuyorduk. 1 sene geçti, korunmadık ama gebelik yok. Acaba tüp bebek bizim tek şansımız mı?

CEVAP: Sevgili okuyucum, tek başına morfolojik bozukluk çok ciddi değilse bir anlam ifade etmez. Sayı ve morfolojik bozukluk buna eşlik etmiyorsa o zaman kendi kendinize hamile kalabilmeniz mümkün olacaktır. Nitekim geçen yıl gebe kalmışsınız. Varikoseli hafif ve ağrı yaratmıyorsa bunun için de ameliyat olmasını önermem. Çünkü mevcut morfolojiyi ameliyat değiştirmez. Size önerim kendinize ve eşinize periferik karyotip denilen genetik testi yaptırmanızdır. Ayrıca rahim filmi görmemiz de faydalı olacaktır. Tüm bunları değerlendirdiğimizde size yardımcı olabiliriz.

Çocuğum olmuyor

22 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Sağ overde 5.5, sol overde 3.5 santim kistlerim var. Çocuk istiyorum. Doktora gittim ama hiçbir şey değişmedi. Ne olur bana yardım edin.

CEVAP: Sevgili okuyucum, öncelikle yumurtalıklarınızdaki kistlerin ne olduğundan emin olmalıyız. Eğer basit kist olduğu söylenmişse endişelenecek bir şey yok, doğum kontrol ilaçlarıyla küçültme denenebilir. Eğer çikolata kisti dediğimiz yapılarsa, bunların ne yazık ki ilerleme ihtimali bulunduğundan o zaman çocuk için hızlıca üreme tıbbı konusunda uzmanlaşmış bir merkeze başvurmanızı öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder