Opr. Dr. Hande Akbaş Her gün aynı saatte için sorun yaşamayın
HABERİ PAYLAŞ

Her gün aynı saatte için sorun yaşamayın

Kadını gebelikten koruyan doğum kontrol haplarını 40 yaşına kadar tavsiye ediyor, bu sırada sigara içilmemesi istiyoruz. Bir de ilaçlar her gün aynı saatte alınmalı ki hormon düzeyi kanda sabit kalsın.

İkinci çocuğumuz olmuyor

2012’de 1 ay ilaç kullanıp hamile kaldım. İkinci çocuğu istiyoruz. 5 yıldır olmuyor. 7 aydır ilaç içiyorum, prolaktinim düzeldi. Bu adet döneminde başka ilaca başladım. Yumurta oluştu ama kist görüldü. Doktor ilaç verdi. O da rahim duvarını inceliyormuş. Destek olarak ne kullanabilirim? Faydasını görür müyüm?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, yazdığınız tüm bu ilaçlar hormon ilaçları olup mutlaka doktora danışarak ve yakın takip altında kullanılması gereken ilaçlardır. Aksi taktirde sizin de yaşadığınız gibi kist oluşumuna neden olabilirler. Sizin yazdığınız gibi bu ilaçların endometrium denilen bebeğin yerleştiği rahmin iç duvarında bazen inceltmek gibi olumsuz etkileri olabilir. Belirli bir sınır değerin altındaysa o zaman yine birtakım rahim iç duvarını kalınlaştıran hormon preperatlarına gerek duyulur. Bunu da muhakkak doktor kontrolünde başlamalı ve kullanmalısınız.

Başka bir yöntem mi bulayım?

27 yaşındayım. Spiralle mutlu olmadım, çıkardılar. Şimdi adetimin ilk günü doğum kontrol hapına başladım. Acaba başka bir yöntem mi bulmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız genç olduğu için doğum sonrasında spiral ya da doğum kontrol hapı kullanmanızda sakınca yok. Spiral genellikle yoğun adet kanaması yapar. Doğum kontrol ilaçları 40 yaşına kadar kullanılabilir. Sigara içen kadınlarda beyne pıhtı atma riski çoğaldığından hastalara bu ilacı kullanırken sigara içmemelerini öneririz. Hormon düzeyinin kanda sabit olması için her gün aynı saatlerde almanızı öneririm. Aksi takdirde sık görülen lekelenme başlayabilir. Tüm bunlara dikkat ettiğiniz sürece doğum kontrol ilaçları koruyuculuğu en yüksek yöntem olduğundan bu haplara korkmadan devam edebilirsiniz.

Gebelik olmuyor

Eşimde morfoloji sıfır çıktı. Hafif varikoseli var ama tek taraflı. Buna rağmen geçen sene boş gebelik geçirdim. 2 yıldır korunmuyorduk. 1 sene geçti, korunmadık ama gebelik yok. Acaba tüp bebek bizim tek şansımız mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, tek başına morfolojik bozukluk çok ciddi değilse bir anlam ifade etmez. Sayı ve morfolojik bozukluk buna eşlik etmiyorsa o zaman kendi kendinize hamile kalabilmeniz mümkün olur. Nitekim geçen yıl gebe kalmışsınız. Varikoseli hafif ve ağrı yaratmıyorsa bunun için de ameliyat önermem. Çünkü mevcut morfolojiyi ameliyat değiştirmez. Size önerim kendinize ve eşinize periferik karyotip denilen genetik testi yaptırmanızdır. Ayrıca rahim filmi çektirmek faydalı olacaktır. Bunlar değerlendirildiğinde konunun uzmanı bir hekim size yardımcı olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder