Opr. Dr. Hande Akbaş Her kanama bir işaret
HABERİ PAYLAŞ

Her kanama bir işaret

Haberin Devamı

Menopoza giren yani 1 yıl adetten kesilen kadında kanama olması bir sorunun işaretidir. Çünkü bu dönemde 1 damla bile kan olmaması gerekir. Vakit kaybetmeden doktora gidin ki sorun büyümeden çözülsün

Kanama oldu, rahim kalınlaşması dediler

2 yıl önce menopoza girdim. Geçtiğimiz gün az da olsa kanamam oldu. Doktora gittim. Ultrason çektiler ve rahim kalınlaşması teşhisi konuldu. Acilen kürtaj olmam gerektiğini söylediler. Sizce de uygun olan ameliyat mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, menopoz kadının 1 yıl boyunca adetten tamamen kesilmesi demektir. Bundan sonra olacak her kanama anormal bir sorunun işaretidir. Bir de ultrasonografide rahim iç duvarınızda kalınlaşma saptanmış.

Meslektaşlarımın size önermiş olduğu rahim içinden biyopsi alınarak patolojinin ne olduğunun anlaşılması işlemi çok doğru bir yaklaşımdır. Lütfen vakit kaybetmeden yaptırın.

Gebe kalamaz mıyım?

27 yaşında evli kadınım. Daha önce kürtaj yaptırmıştım. Eşimle ilişki sırasında korunmadık ve 1 ay 10 gündür adet görmüyorum. 3-4 kez ara kanamalarım oldu. İki kez test yaptırdım. Sonuçlar negatif çıktı. Sizce hamile olma riskim var mı? Ya da testler beni yanıltabilir mi? Kürtaj yaptırdığım için artık hamile kalamaz mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kanda gebelik testi yaptırdıysanız ve negatif sonuç geldiyse bu gebe olmadığınızın bir göstergesidir. Hem ara kanamalarınızın nedeninin anlaşılması hem de tekrar hamile kalmanızı engelleyecek bir durum var mı diye bakılması için size önerim üreme tıbbı alanında deneyimli bir uzmana başvurmanız. Doktor sizi muayene edecek ve gerekli testleri isteyecektir.

Enfeksiyon için ilaç verdi

23 yaşındayım. Ara ara sarımtırak renkte olan akıntı 1 haftadır hafif kahve gibi kırmızımsı bir renk aldı. Adetim yakın, doktora gittim. Ultrason ile baktı, enfeksiyon için hap ve ilaç verdi. Adet olmazsam tekrar kontrole gelmemi söyledi. Sizce bu doğru bir tedavi mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinal smear sonucunuz normalse bazen enfeksiyona bağlı olarak da kanama gözlenebilir. Gebe olup olmadığınızdan emin olmakta fayda var. Bunun için bir test yapabilirsiniz. Ayrıca adetinizin başlangıcına bağlı bir kanama da olabileceği için önümüzdeki aylarda da takviminizi takip etmenin doğru olacağı görüşündeyim. Enfeksiyon için doktorunuzun size uygun gördüğü ilaçları kullanmanız yerinde olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder