Opr. Dr. Hande Akbaş Hızlı iyileşmek için eşli tedavi olun
HABERİ PAYLAŞ

Hızlı iyileşmek için eşli tedavi olun

Akıntıdan şikayet ediyorsanız bir an önce doktora başvurmalı ve vajinal kültür aldırarak bakteriye yönelik tedaviye başlamalısınız. Aynı ilaçları eşinizle kullanırsanız çok daha hızlı iyileşirsiniz.

Kilo yapar mı?

44 yaşındayım, 10 yıldır bakırlı spiral kullanıyordum. Zamanı dolunca doktorum hormonlu spiral taktı. Ama kilo aldım. Kilo herkeste olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, hormonlu spiralin kilo artışına yol açtığına dair bilimsel açıklama yoktur. 44 yaşından sonra doğurganlık çok azaldığı için spirali önermiyorum. Çünkü gebe kalma ihtimaliniz yüzde 5’in altında. Menopoza girme ihtimaliniz yaklaştığından sağlıklı beslenmez, egzersiz yapmazsanız spiralden bağımsız olarak kilo almaya devam edeceksiniz.

Haberin Devamı

Akıntıdan şikayetçiyim

32 yaşındayım, 3 yıllık evliyim. Benim sorunum sürekli akıntımın gelmesi ve idrarımın çok koyu renk ve kokulu olması. Neler yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sorunuz vajinal iltihabınız olduğunu düşündürüyor. En doğrusu jinekoloji uzmanınına başvurarak muayene olmanız ve vajinal kültür aldırarak sebep olan bakteriye yönelik doğru tedaviyi eşinizle birlikte kullanmanız. Aksi taktirde iltihap rahim ve tüplerinize ilerleyerek kötü sonuçlar doğurabilir.

Saçlarım dökülüyor

Adetim düzensiz, saçlarım dökülüyor. Nedeni düzensizlik mi? Adet görmek yumurtalıkların çalışması anlamına mı geliyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, saçlarınızın dökülmesinin kansızlık, guatr gibi birçok sebebi olabilir. Öncelikle genel bir dahiliye muayenesinden geçin. Adetin düzensiz olması normal değil. Bu da saç dökülmesi gibi hormonal bir bozukluğun belirtisi olabilir. Adet görmek her zaman yumurtlamanın işaretidir. Adet görememek yumurtlamanın bozulduğunun bir bulgusudur.

Süt geliyor normal mi?

Üç çocuğum var. Çocuklarımın araları üç yaş. En küçüğü 4.5 buçuk yaşında. Onu sadece 3 ay emzirdim. Sol mememi sıktığımda mutlaka süt gelir, normal mi? Akacak kadar değilse de biraz sıkınca bir damla bazen de su gibi bir şey akıyor. Ne önersiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 4 yıl önce emzirmeyi bırakmış bir kadında memeden süt gelmemesi gerekir. Önce kanda prolaktin (süt) hormonu baktırmanızı ve sonrasında da yaşınız 40’ın altındaysa meme ultrasonografisi, 40’ın üstündeyse de mamografi ve meme ultrasonografisini birlikte çektirmenizi öneririm. Tüm bunlar görülmeden bu durum normal demek doğru olmaz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder