Opr. Dr. Hande Akbaş Hormon düzeyi düşünce düzelir
HABERİ PAYLAŞ

Hormon düzeyi düşünce düzelir

Gebelikten korunmak için yaptırılan iğneler nedeniyle kadın bazen adet göremiyor. Bu durumdan şikayetçiyseniz iğne yaptırmayı bırakın. Bir süre sonra kanda hormon düzeyi azalmaya başlayacak, etkisi kaybolunca da adetleriniz eski düzenine dönecektir.

Adetim kısa sürüyor

Adetlerim çok az oluyor. 1 yıl önce doktora gittim. Erkeklik hormonumum yüksek olduğunu söyledi ve doğum kontrol hapı verdi. Küçük küçük kistler olduğunu söyledi. Ama önemli değilmiş. Adetim 1.5 günde bitiyor. Doğum kontrol hapları bende damla damla kanama yaptı. Ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, doktorunuz sizde polikistik over olduğunu muhtemelen anlayacağınız şekilde ifade etmeye çalışmış. Bu hastalıkta hem erkeklik hormonları artar hem de küçük küçük kistler gözlenir. Çocuk düşünmüyorsanız doğum kontrol ilacı kullanmaya devam edebilirsiniz. Adet kanamanızın azalması büyük ihtimalle doğum kontrol ilaçlarının etkisi olup bıraktığınızda eski yoğunluğuna dönecektir.

2 yıldır çocuk istiyorum

25 yaşındayım. Eşim 30 yaşında. 2 yıldır çocuğum olmuyor. Hastalığım hiperprolaktinemi. Depresyona girdim. Tedavi görüyorum. Çocuğum olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hiperprolaktinemi tek başına kısırlık sebebi değildir. Öncelikle prolaktin hormonunuzu yükselten sebep tespit edilmelidir. Eğer beyinde tümoral bir yapı yoksa o zaman bu durum ilaçlarla kolaylıkla kontrol altına alınabilir. Depresyon için aldığınız ilaçlar bile prolaktin hormon düzeyinizi arttırabildiğinden size önerim üreme tıbbı konusunda deneyimli bir hekime başvurarak gebe kalamamanızın gerçek nedeninin araştırılmasını sağlamanızdır.

Adet göremiyorum

1 senedir koruyucu iğne yaptırıyorum. Çok kilo aldım ve adet görmek istiyorum. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, iğne yaptırmayı bırakın. Bir süre adet göremeyeceksiniz ancak zamanla hormonun düzeyi kanda azalacak ve etkisi kaybolunca adetleriniz eski sıklığına dönecektir. Danışarak başka bir korunma yöntemine geçer, bu arada diyet ve sporla aldığınız kiloları vermeye çalışırsınız.

Rahim ağzı kanseri olur muyum?

Haberin Devamı

23 yaşında kızım ve bekarım. Bekar kızların rahim ağzı kanserine yakalanma riski var mı? Varsa bunu tetikleyen unsurlar nelerdir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bakire bir kadının rahim ağzı kanserine yakalanma riski bulunmamaktadır. HPV denilen ve özellikle rahim ağzı kanseri yapan tipler sadece cinsel ilişki yoluyla bulaşmakta ve sonrasında kansere yol açmaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder