Opr. Dr. Hande Akbaş Hormon düzeyleri kontrol edilmeli
HABERİ PAYLAŞ

Hormon düzeyleri kontrol edilmeli

Adeti geciken kadında ilk akla gelen gebeliktir. Gebelik yoksa ve adetleriniz yine de düzensizse bir uzmana başvurun. Ultrasonla yapılan muayene sonrası hormon düzeylerinizin değerlendirilmesi gerekebilir.

Çok ağrım oldu

Adetim 3 gün geciktiği için test yaptım. Gebe değilim ama öncesinde pembemsi bir akıntı oldu, pıhtı gibi şeyler de vardı. Kasıklarım çok ağrıdı. İnternete göre durum kimyasal gebeliğe uyuyor. Acaba böyle bir şey olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, test negatif çıkmış yani büyük ihtimalle gebe değildiniz. Biyokimsal gebelik ancak kanda gebelik hormonunun yükselip ultrasonda kese görünür hale gelmeden düşmesidir. Kanda gebelik testi yaptırmamış olduğunuz için asla kesin bilemeyeceğiz.

Haberin Devamı

Bazen yumurtalık kistinde de adetlerde sizin bu ay yaşadığınız gibi ağrı ve lekelenmeyle başlayıp sonradan artma gözlenebilir. Bu biyokimyasal gebelik değildir. Size önerim bir daha böyle ağrı yaşadığınızda kadın doğum uzmanına başvurursanız kesin tanıyı öğrenmiş olursunuz.

Hamile kalır mıyım?

23 yaşındayım. Adetim düzensiz, 7 aylık evliyim. Doktor bana 5 günlük hap verdi. Bu süreçten sonra hamile kalma ihtimalim var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet söktürücü ilaçlar sizi gebelikten korumaz. Çocuk istemiyorsanız yine korunmaya devam edin. Adetiniz geciktiğinde ilk zaten gebelik durumu ekarte edilmeli. Eğer yoksa ve adet düzensizliği hep oluyorsa mutlaka kadın doğum uzmanı tarafından ultrason yapılmalı ve hormon düzeyleri kontrol edilmeli.

Kalınlaşma varmış

2 gün önce vajinal ultrason bakıldı. Gebelik ihtimali yüksek denildi. Kalınlaşma varmış. Kan tahlili yapıldı. Doktorum “Her an gebe kalabilirsin ama şu an değilsin” dedi. Yardımcı olur musunuz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebelikte rahim iç duvarında kalınlaşma görürüz. Ama tek başına sadece rahim duvarında kalınlaşma var diyerek ne yazık ki gebe olduğunuzu söyleyemeyiz. Doğru zamanda yapılmış bir kanda gebelik hormonu sonucuna göre hamile değilseniz, bu ay yakında adet göreceksiniz demektir.

Ne kadar bekleyeyim?

2 aydır adet görmüyorum. Aktif cinsel yaşamım da yok. Daha önce de gecikme olduğu için henüz doktora gitmedim. Ama zaman uzadıkça endişelenmeye başladım. Bu kadar beklemem ne kadar sakıncalı olabilir? Bir de benim hangi testleri yaptırmam gerekiyor?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınızı ve bu şikayetinizin ne kadar zamandır var olduğunu yazmamışsınız. Ama adet düzensizliğinde ilk akla gelen hormonal bozukluklardır. Beklemek yerine bir an önce bir doktora gidip muayene olmanızı öneririm. İstenecek testler de ancak muayene bulgularına göre netleşecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder