Opr. Dr. Hande Akbaş Hormon içeren ilaçlara doktor gözetimi şart
HABERİ PAYLAŞ

Hormon içeren ilaçlara doktor gözetimi şart

Yumurta çatlatma için kadına yapılan iğneler mutlaka doktor gözetiminde olmalı. Çünkü bu ilaçlar hormon içerir ve doğru zamanda kullanılmazsa işe yaramaz, adet döngüsünü de bozar.

Çatlatma iğnesi yaptıracağım?

Yedi yıllık evliyim ve çocuğum olmuyor. Yumurta çatlatma iğnesi yaptıracağım. İğne sonrası ne sıklıkla ilişkiye girilmeli? Hamile kalır mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, çatlatma iğnesi de dahil, çocuk sahibi olabilmenizle ilgili ilaçlar hormon içerir. Bu nedenle doktor kontrolünde kullanılmaları şarttır.

Haberin Devamı

Bahsettiğiniz iğne doğru zamanda yapılmazsa bir işe yaramaz, adet döngünüzün de bozulmasına neden olur. Umarım doktor kontrolündesinizdir. Zaten doktorunuz size iğneden sonra ne zaman ilişkiye girmeniz gerektiğini söyler.

İlaçla neden geçmiyor?

26 yaşındayım. Benim şikayetim sürekli tekrar eden enfeksiyon. Fitil ve antibiyotik kullanmama rağmen geçmiyor. İki gündür idrara çıktıktan sonra vajinamda ciddi ağrı hissediyorum. Ağrı sonrası da kanlı akıntım oldu. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun. Akıntınızdan kültür antibiyogram yaptırıp gereken antibiyotikleri kullanmanızın daha faydalı olacağı kanaatindeyim.

Bir de kronik enfeksiyonlarda tedavinin biraz uzun sürmesi doğru olur. Kanlı akıntı enfeksiyondan kaynaklanabiliyor olabilir. Ama uzun süredir vajinal smear aldırmadıysanız size önerim bunu da bir an önce yaptırmanız.

Bebek görünmüyor

24 yaşındayım, adetim 9 gün gecikti, kan testi yaptırdım “Bebek yok” dedi. Doktor “Hormonlara baktırdım, normal” dedi. Ne yapabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, önerim jinekolojik muayene olarak ultrason yaptırmanız ve yumurtalıklarda kistik yapı var mı, yok mu baktırmanız. Kist yoksa ve hormonlar normalse endişelenecek bir sorun yoktur.

Bu ay geçirdiğiniz hastalık, kullandığınız ilaç veya aşırı stres adet döngünüzde kaymaya neden olmuş olabilir. Her ay tekrar etmesi durumunda muayene olmanız gerekir.

Polip büyümüş

37 yaşındayım. Rahmimde polip tespit edildi. Büyüdüğü için kürtaj yapılacak, sonra parça alınıp patolojiye gönderilecek. Tehlikeli bir şey mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, poliplerden kanser çıkma ihtimali çok düşüktür. Bu yüzden endişelenmeyin. Ama materyali patolojiye göndermeyi de ne olursa olsun ihmal etmeyin. Biz poliplerin kürtajla alınmasını istemeyiz.

Histeroskopi denilen kamerayla rahim içine girilip görülerek alınmasını daha çok tercih ederiz. Böylece körlemesine yapmak yerine polibi görür, sapından tamamen kesip alırız. Bu sayede nüks etme ihtimali azalır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder