Opr. Dr. Hande Akbaş Hormon tedavisi çare olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Hormon tedavisi çare olabilir

Erken yaşta menopoza giren kadınlarda cinsel isteksizlik görülebiliyor. Böyle bir durumunuz varsa bir süre hormon replasman tedavisi alabilirsiniz. Bu tedaviyle menopozun vücutta yapacağı değişiklikler bir süre ertelenir, sıkıntı ve isteksizliğiniz de düzelebilir.

Anne olma ihtimalim var mı?

24 yaşındayım, evliyim. Polikistik over’im ve hormon bozukluğum var. İnsülün direncim vardı, şimdi yok. Bugün beta hcg tahlili verdim, sonuç 1.20 çıktı. Adet günüme de 5 gün var ve hamile olmadığını biliyorum. Teste göre hamile değilim ama 1 haftadır sağ kasığımda ve belimde ağrılar var, kramp şeklinde oluyor. Ayağa kalktığımda baş dönmem ve vajinal akıntım da var. Doktor bana “İdrar yolunda enfeksiyon var” dedi. Sizce hamile olma ihtimalim var mı? Anne olabilir miyim?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, kasık ağrınızı ve baş dönmenizi idrar yollarınızdaki enfeksiyon yapabileceği gibi, sağ yumurtalığınızda çatlamış yumurta kisti de neden olabilir. Vakit kaybetmeden bir doktora giderek ultrasonla yumurtalıklarınıza baktırın. Sorun yoksa derhal sistit için gerekli antibiyotik tedavisini başlayın. Aksi taktirde enfeksiyon böbreklerinize kadar ilerleyerek daha büyük sorunlar yaratabilir. Bu ay için gebelik testiniz negatif çıkmış yani hamile değilsiniz. Yaşınız çok genç, her polikistik over sendromu hastası kadın gebe kalmak için bize ihtiyaç duymuyor. Düzenli adet görüyorsanız, biraz daha deneyin, olmuyorsa doktora başvurabilirsiniz. Bu arada dilerseniz eşinize bir spermiyogram yaptırın. Onda da bir sorun yoksa beklemekle bir kaybınız olmaz.

Sancım sürüyor

27 yaşındayım, 2 aylık hamileyim. Sürekli sancım var. Doktora gittim, ilaç verdi ama geçmedi. 5 gün boyunca hastanede kaldım, serum verdiler. Yine aynı şikayetlerim devam ediyorum. Ne yapmam lazım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hamilelikte sancı, zaman zaman kasılma olabilir. Eğer tüm tetkikler yapıldı ve bu sancılarınızın altında problem tespit edilmediyse, kanama eşlik etmediği sürece bu durumun hamileliğinizden kaynaklandığını düşünmüyorum. Niçin hastanede yattınız, niçin serum verildi? Keşke bunları kendi doktorunuzla paylaşsaydınız. Çünkü gördüğüm kadarıyla bu tedavi size fayda sağlamamış. Dilerseniz ikinci bir görüş alabilirsiniz.

Haberin Devamı

Cinsel isteğim yok oldu

33 yaşındayım, 2 yıllık evliyim ama menopoza girdim. Hiç zevk alamıyorum. Menopoz cinsellik isteğini yok ediyor mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız çok gençken menopoza girmişsiniz. Menopozda çoğunlukla kadınlarda cinsel istek azalır ancak nadiren de artar. Dolayısıyla sizdeki bu isteksizlik büyük ihtimalle erken menopoza girmenizden kaynaklanıyor. Önerim bir süre mutlaka hormon replasman tedavisi almanız. Bu aynı zamanda menopozun vücudunuzda yapacağı diğer değişiklikleri de bir miktar erteleyecektir. Bu ilacı kullanırken isteksizlikle ilgili olumlu bir gelişme yaşamazsanız, o zaman altta yatan psikolojik sebepler mi var anlaşılması için bir cinsel terapi uzmanına başvurmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder