Opr. Dr. Hande Akbaş Hormon tedavisiyle isteksizlik düzelebilir
HABERİ PAYLAŞ

Hormon tedavisiyle isteksizlik düzelebilir

Erken menopoza giren kadında cinsel isteksizlik görülebiliyor. Böyle bir durumunuz varsa bir süre hormon tedavisi alın. Bu tedaviyle menopozun vücutta yapacağı değişiklikler bir süre ertelenir, sıkıntı ve isteksizliğiniz de düzelebilir...

Yumurtalarımı dondurayım mı?

24 yaşındayım ve bekarım Adetim düzensiz. FSH 19 çıktı. Yumurtalık rezervimin neredeyse kalmadığı söylendi. Doktorum ““Evlen, mümkün değilse yumurtalarını dondur”” dedi. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bu durumun menopoza girmeden fark edilebilmiş olması da güzel. Sizin durumunuzdaki kadınlar evli olmasalar bile yumurtalarını dondurabilir. Yumurta toplama işlemi vajinal yolla yapılır.

Haberin Devamı

Bu sırada cerrahi yolla kızlık zarınız açılır. Ama doktorunuz size tıbbi nedenlerle bu işlemin yapıldığına dair rapor verir, sorun yaşamazsınız. Menopoza girmeden yumurtalarınızı toplatmak ileride anne olmak için tek şansınız. FSH’ınız daha artmadan ne kadar yumurta dondurtup saklatabilirseniz evlenince tüp bebekle gebe kalabilme şansınız o kadar artar.

Hamile kalır mıyım?

3 yıllık evliyiz. Eşime testis biyopsisi yapıldı, spermleri donduruldu. Gebe kalır mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizde mikroTESE denilen bir çeşit yumurtalık ameliyatı uygulanarak sperm hücresi bulunmuş ve kalanlar dondurulmuş. TESE spermi bazen döllenmeyi başarılı şekilde gerçekleştiremez veya gelişecek embriyonun kalitesinin düşük olmasına neden olabilir. Umarım bu durumla karşılaşmazsınız. Gebelik şansınız eşinizin yumurtalıklarından elde edilen spermlerin dölleme yeteneğine bağlı.

Cinsel isteğim yok oldu

30 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Menopoza girdim, zevk almıyorum. Menopoz cinsel isteği yok eder mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, çok gençken menopoza girmişsiniz. Menopozda çoğunlukla kadınlarda cinsel istek azalır ama nadiren artar. Sizdeki bu isteksizlik büyük ihtimalle erken menopozdan. Size önerim bir süre hormon replasman tedavisi almanız. Bu aynı zamanda menopozun vücudunuzda yapacağı değişiklikleri de erteler. Bu ilacı kullanırken isteksizlikle ilgili olumlu bir gelişme yaşamazsanız, o zaman altta yatan psikolojik sebepler mi var diye cinsel terapi uzmanına başvurmanızı öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder