Opr. Dr. Hande Akbaş Hormon testi yaptırdınız mı?
HABERİ PAYLAŞ

Hormon testi yaptırdınız mı?

Düzensiz adet kanamalarından ve iştahsızlıktan şikayetçi olan hanımların mutlaka önce kadın doğum ardından da endokrinoloji uzmanına başvurmaları gerekiyor. Çünkü bu iki belirti tiroid hastalıklarında sıkça görülüyor.

Adetim düzensiz

19 yaşındayım. Doktora gittim “Hiçbir şeyin yok” diyorlar ama ben kendimi iyi hissetmiyorum. Adetim zamanımdan 1.5 hafta önce kanamam başladı. Zaten düzensiz adet görüyordum.

Yine böyle olduğunu düşündüm ama ilk 3 gün kahverengi, sonraki 3 gün ise siyah kan geldi. Katı akıntım oldu. İştahım yok denecek kadar azaldı. Sebebini merak ediyorum. Bana ne yapmam gerektiğini söyler misiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurarak karından ultrason yaptırarak rahim ve yumurtalıklarınıza bakılmasını sağlamalısınız. Yumurtalıklarınızda kistik bazı yapılar ya da rahminizde myom veya polip gibi iyi huylu urlar böyle düzensiz kanamalara neden olabilir.

Bunlar normal gelirse, o zaman bir endokrinoloji uzmanınza başvurarak tiroid gibi hastalıkların da araştırılması gerekir. Keza iştahsızlık ve adet kanamasında düzensizlik gibi şikayetler tiroid hastalıklarında da sıkça karşımıza çıkar.

İlaçlar yüzünden mi?

Daha önce prolaktin hormonu için birkaç kez ölçüm yaptırmıştım, değerlerim normaldi. Ama yumurtlama tedavisi sırasında progesteron yükselmiş, prolaktin de artmış. Yumurtlamaya yardımcı olarak kullanılan ilaçlar bu hormonun yükselmesine neden oluyor mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtlama tedavisinde kullanılan hormon ilaçları otomatik olarak beyinden salgılanan prolaktin hormonunda da artışa neden olur. Bu tedaviler başlandıktan sonra prolaktin bakılması yanıltıcı sonuçlar vereceğinden kesinlikle doğru değildir.

Nitekim sizde de yumurtlama döneminizde bakılan prolaktin daha önce normal olmasına rağmen yüksek çıkmış. Bu durum kesinlikle sizde kaygı yaratmasın, tedaviniz sonlandıktan 1 ay sonra tekrar baktırın, önceden de normal olduğundan yeniden normale dönmüş olduğunu göreceksiniz.

Mantar var

28 yaşındayım. 2 yılıdr vajinal mantarım var. Dört doktora gittim. Smear testi ve kültür testi yaptılar. Fitil ve hap verdiler ama geçmiyor. Her hafta atak geçiriyorum. Yardım edin.

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, sık tekrarlayan vajinal mantar enfeksiyonlarının altında bazen şeker hastalığı gibi bazı sistemik hastalıklar yatabiliyor. Size önerim sadece kadın doğum muayenesi yerine dahiliye uzmanına başvurarak genel bir check up’a girmeniz.

Ayrıca bazı mantarlar da verilen antifungal ilaçlara dirençli olabileceğinden üreyen mantara yönelik antibiyogram yapılması doktorunuzun doğru ilacı seçebilmesi açısından önem taşır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder