Opr. Dr. Hande Akbaş Hormon testleri ve muayene şart
HABERİ PAYLAŞ

Hormon testleri ve muayene şart

Haberin Devamı

Adet düzensizliği yaşayan ve kilo aldığından şikayet eden hanımlarda polikistik over sendromu akla gelir. Bazen de endokrin bezlerinde problemler görülebilir. Doktorunuza başvurun, testler yapılsın ve durum ortaya çıksın.

Kürtajdan sonra adet görmedim

27 yaşındayım ve 4 yıllık evliyim. 5 ay önce kürtaj yaptırdım. Ondan sonra hiç adet görmedim. Doktora gittim ama problem olmadığını söyledi. Aradan 1 ay geçti, adet göremedim. Ne olur beni aydınlatın.

CEVAP

Sevgili okuyucum, kürtajdan sonra adet görmemeniz için 2 neden olabilir. Ya kürtajda rahim iç duvarının aşırı kazınmasına bağlı olarak rahimde tamamen yapışıklık oluşmuştur ya da tesadüfi olarak kürtaj sonrası menopoza girmişsinizdir. Size önerim üreme tıbbı alanında deneyimli bir hekime giderek muayene olmanızdır.

Çocuğum olmazsa diye korkuyorum

26 yaşında kızım. Geçen yıla kadar çok düzenli adet görüyordum. Bu yıl çok düzensiz. Sürekli gecikiyor. Adet göreceğim zaman belirtileri hissediyorum ama zamanında olmuyor. Akıntılarım da çoğaldı. Hormon testleri yaptırdım, doktor “Hiçbir şey yok, temiz” dedi. Nişanlıyım, çocuğum olmazsa diye korkuyorum. Bu arada kiloluyum, bunun da etkisi var mıdır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet düzensizliğinizin mutlaka bir sebebi olmalıdır. Sizin gibi genç yaşta olup adet düzensizliğinin eşlik ettiği bir kadında kilo artışı da beraberinde varsa ilk akla gelen polikistik over sendromu olabilir. Tabii bunun dışında birtakım endokrin bezlerin de bozukluğu bu şikayetleri yapar. Ama bunlar genellikle hormon testlerinde rahatlıkla görülebilir. Evlendikten hemen sonra durumunuzun farkında olduğunuz için vakit kaybetmeden üreme tıbbı alanında deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurabilirsiniz.

İdrara çıkarken yanma oluyor

2 haftadır idrar yaparken yanma ve iltihap gibi bir şey geliyor. Bu neden kaynaklanıyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, idrar yaparken yanma sistit denilen idrar yollarındaki iltihabın en sık rastlanan bulgusudur. Bunu önemsemezseniz, şikayetlerinize bir süre sonra ateş, halsizlik gibi bulgular eklenecek iltihap ilerleyerek böbreklerinize kadar yayılacaktır. Bu nedenle size önerim vakit kaybetmeden tam idrar tahlili ve idrar kültürü yaptırıp sonuçlarıyla bir uzmana başvurmanız.

Bu tetkiklerin sonucunda mikrop saptanırsa antibiyotik tedavisine başlanmalı ve mutlaka tedavi bitiminde idrar tahliliniz tekrar edilerek iltihabın tamamen geçtiğinden emin olunmalıdır. Günde 2-3 litre kadar sıvı tüketmenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder