Opr. Dr. Hande Akbaş Hormon testleri ve muayene şart
HABERİ PAYLAŞ

Hormon testleri ve muayene şart

Genç yaşta adet düzensizliğiyle karşılaşan ve kilo aldığından şikayet edenlerde akla polikistik over sendromu gelir. Bazen de endokrin bezlerindeki problemler bu soruna yol açar. Doktora başvurun, muayene ve testlerle teşhis konulsun.

Adet görmedim

27 yaşındayım ve 4 yıllık evliyim. 5 ay önce kürtaj yaptırdım. Ondan sonra adet görmedim. Doktora gittim ama problem olmadığını söyledi. Aradan 1 ay geçti ama hâlâ kanama başlamadı. Ne olur beni aydınlatın.

CEVAP

Sevgili okuyucum, kürtajdan sonra adet görmemeniz için 2 neden olabilir. Ya kürtajda rahim iç duvarının aşırı kazınmasına bağlı olarak rahimde tamamen yapışıklık oluşmuştur ya da tesadüfi olarak kürtaj sonrası menopoza girmişsinizdir. Size önerim üreme tıbbı alanında deneyimli bir hekime giderek muayene olmanızdır.

Haberin Devamı

Anne olamazsam?

26 yaşında kızım. Geçen yıla kadar çok düzenli adet görüyordum. Arada düzensizlik de yaşadım. Bu yıl çok düzensiz. Adet göreceğim zaman belirtileri hissediyorum ama zamanında olmuyor. Akıntım çoğaldı. Hormon testleri yaptırdım, doktor “Temiz” dedi. Nişanlıyım, çocuğum olmazsa diye korkuyorum. Bu arada kiloluyum, bunun da etkisi var mıdır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet düzensizliğinizin mutlaka bir sebebi olmalı. Sizin gibi genç yaşta olup adet düzensizliğinin eşlik ettiği bir kadında kilo artışı da varsa ilk akla gelen polikistik over sendromu olabilir. Bunun dışında birtakım endokrin bezlerin bozukluğu da bu dediğiniz şikayetleri yapar. Bunlar genellikle hormon testlerinde rahatlıkla görülebilir. Evlendikten hemen sonra durumunuzun farkında olduğunuz için vakit kaybetmeden üreme tıbbı alanında deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurabilirsiniz.

Siğiller çıktı

4 ay önce HPV siğilleri oluştu ve tip 16 olduğu test edildi. 2 kere yakıldı, yine çıktı. En son kremle geçti. Şimdi çıkmıyor. Ayrıca ben bakireyim. Gittiğim doktor virüsün içime de geçmiş olabileceğini söyledi. Bu olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, siğiller oluştuysa HPV virüsünün sizde 16 dışında tipleri de mevcuttur. Siğil, görsel rahatsızlık ve yayılım yapar. Kansere dönüşmeğinden çok korkulmaz. Ancak HPV 16 rahim ağzı kanserine yol açan en baş etkenlerden birisi olduğundan ilişkiye girmeye başladığınızdan itibaren vajinal smear yaptırmanızı öneririm.

Haberin Devamı

Aile olabilir miyiz?

33 yaşındayım, eşim de 37 yaşında. Biz çocuk istiyoruz. Testleri yolluyorum. Acaba bizim anne-baba olma şansımız var mı?

CEVAP Sevgili okuyucum, eşinizin sperm sayısı normal ancak A olan ileri hareketli sperm saptanmamış. B yani hareketli spermlerle sizin gebe kalma ihtimaliniz var. Ancak uzun süredir korunmasız ilişkiye rağmen hamile kalamadıysanız o zaman daha fazla beklemeden üreme tıbbıyla uğraşan bir hekime başvurmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder