Opr. Dr. Hande Akbaş Hormonal düzensizlik olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Hormonal düzensizlik olabilir

Bir kadında adetlerin düzenli olması çok önemli. Eğer düzensizlik ve kanama miktarında azalma görülmeye başladıysa mutlaka bir kadın doğum uzmanına muayene olmak gerekir. Çünkü bu durum hormonal düzensizliğin bir belirtisi olabilir.

Kilo yapınca ilacı bıraktım

24 yaşında kızım. Adet günlerim ağrılı geçiyor. Ultrasonda problem çıkmadı. Üç ay doğum kontrol hapı kullandım. Kilo yapınca bıraktım ama yine ağrılarım başladı. Ne yapmalıyım? Çok akıntım var. Kokulu ve koyu renkli değil ama rahatsızlık veriyor. Tedavisi nasıldır?

CEVAP

Haberin Devamı

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçlarının kilo aldırdığına yönelik yanlış bir inanç mevcut. Ama bu söylenenlerin bilimselliği yok. Hormonal sıkıntıları olan hastalara verdiğimiz tedavi amaçlı haplar bazen iştah açabilir. Ancak sırf ağrılı adetleri kontrol altına almak için verilen düşük doz hormon içeren ilaçlar kesinlikle kilo aldırmaz. Keşke bu sebep yüzünden ilacı bırakmasaydınız. Zaten kokulu akıntınız olması nedeniyle jinekolojik muayeneye gitmeniz gerek. Muayene sonrası adet ağrılarını kontrol altına almak için tedavi yöntemlerini doktorunuz sizinle paylaşacaktır.

Hemen kan geliyor

28 yaşında, 1 haftalık evli kadınım. Eşimle her ilişkiye başlarken benden kan geliyor. Bu kan yüzünden şu ana kadar tam olarak cinsel ilişkiye giremedik. Ne olur bize yardımcı olun. Bunun sebebi nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bakireyseniz bazı kızlık zarlarının yapısına göre ilişki sonrası kanama biraz beklenenden uzun sürebilir. Bir süre ilişkiye (yaklaşık 1 hafta kadar) ara vermeyi deneyin. O bölgeyi temiz tutun. Sonraki ilişki denemelerinde öncelikle ön sevişmeyi uzatarak vajinal bölge iyice ıslanmadan asla ilişkiye girmeyin.

Yumurtalıkta kist varmış

30 yaşındayım, 2 yıl önce evlendim, çocuğumuz olmuyor. Tedaviye başladım, doktorum sol yumurtalığımda kist olduğunu söyledi. Bu ay doğum kontrol hapına başlayacağım. Ne yapayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 2 yıldır korunmamanıza rağmen çocuğunuz olmuyorsa mutlaka detaylı araştırma yapılmalı. Kistiniz basit mi yoksa çikolata kisti denilen endometrioma mı? Bunlar mutlaka değerlendirilmeli. Kısaca baştan sona gebe kalabilmeniz için işleyen tüm sislemler ele alınmalı ve detaylı incelenmeli.

Haberin Devamı

Kanamalarım düzensizleşti

36 yaşındayım, 3 aydır adetlerim çok düzensizleşti, kanamalarım azalmaya başladı. Acaba çocuk sahibi olur muyum?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet düzensizliği ve miktarında azalma en başta hormonal düzensizliğin belirtisi olabilir. Mutlaka muayene olmalısınız. Yumurtalık rezervinize bu alanda uzman bir doktor tarafından baktırmalı, ardından kanda birtakım hormon düzeylerinin ölçümüyle sebebin anlaşılmasına çalışılmalı. Ailenizde var mı bilmiyorum. Ancak bazen erken menopoz başlangıcı bu tür bulgularla seyredebilir. Çocuk sahibi olup olamayacağınız ancak rezervinize ve kandaki hormon seviyelerinize bakıldıktan sonra söylenebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder